Najdelikatniejsze placuszki, jakie jedliśmy.
Lekkie, delikatne, mięciutkie – takie są placuszki na bazie serka wiejskiego. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Znakomicie smakują ze świeżymi owocami, wszelkiego rodzaju konfiturami, sosami owocowymi czy jogurtem naturalnym. Nawet solo – bez dodatków – są pyszne!
Mają pyszny bananowo-waniliowy smak, który oczywiście możecie zmodyfikować. Banana można zupełnie pominąć, a zamiast cukru waniliowego dodać zwykłe inne słodzidło i np. kakao. Pełna dowolność.
Najlepsze na ciepło zaraz po przygotowaniu, choć u nas sprawdziły się również podjadane na zimno czy odgrzane następnego dnia. Spróbujcie koniecznie, szczególnie jeśli w lodówce zalega serek wiejski, a w domu brak chętnych na jego konsumpcję ;)
Placuszki na serku wiejskim. (ok. 15-20 sztuk)
- 1 serek wiejski naturalny, bez dodatków,
- 2 jajka,
- 5 łyżek mąki pszennej (lub więcej, jeśli będzie się źle smażyło placuszki),
- 1/2 banana,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 łyżka oleju,
- szczypta soli.
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Żółtka dokładnie mieszamy z serkiem wiejskim i bananem – rozcieramy za pomocą widelca lub rózgi. Dodajemy olej, ksylitol do smaku i na końcu mąkę pszenną. Jako ostatnie dodajemy ubite białka i delikatnie, najlepiej za pomocą łopatki mieszamy razem całość.
Smażymy na patelni posmarowanej olejem po kilka minut z każdej strony na średnim ogniu, aż będą złociste.
Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Tagi: banan, dietetycznie, na patelnię, śniadaniowo
Bosko wyglądają, muszę zrobić:)
Super – uwielbiam dodatek serka wiejskiego do wszelkiego rodzaju placków i omletów ;)
bardzo lubię takie na serku wiejskim, super delikatne