Kolejny pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie.
Nieudana próba zastąpienia krowiego mleka sojowym zaowocowała pysznym śniadaniem. Sojowe mleko naturalne jako dodatek do kawy zupełnie nie zdało u mnie egzaminu. Natomiast waniliowe – owszem. Nie ma kwaśnego posmaku, nie waży się, delikatnie pachnie wanilią i znakomicie komponuje się z kawą.
Zauroczona więc postanowiłam wykorzystać je również w śniadaniu. Powstała gęsta, kremowa owsianko-jaglanka z dodatkiem masła orzechowego i prażonych fistaszków.
Płatki jaglane i owsiane to chyba najlepsze, co możemy zafundować naszemu organizmowi z samego rana. Gęsta i sycąca owsianko-jaglanka przygotowuje się znacznie szybciej od tradycyjnej owsianki, rozgrzewa i dodaje energii. W lecie będziemy ją serwować ze świeżymi owocami. Dziś jesiennie – z kremowym masłem orzechowym i prażonymi orzeszkami.
Owsianko-jaglanka z fistaszkami.
- 300ml sojowego mleka waniliowego,
- 3 łyżki płatków owsianych górskich,
- 4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych,
- 1 łyżeczka masła orzechowego,
- garść orzeszków ziemnych niesolonych.
Orzeszki prażymy na suchej patelni, aż zaczną się rumienić i pięknie pachnieć. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko sojowe wraz z płatkami owsianymi i jaglanymi. Zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu 1-2 minuty lub dłużej – w zależności jak gęstą owsiankę chcemy uzyskać. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła orzechowego, mieszamy i przekładamy do miseczki. Posypujemy prażonymi fistaszkami.
Smacznego!
Tagi: orzechy, płatki owsiane, śniadaniowo
cóż za kremowa konsystencja!
Konsystencja musiała być idealna!