Owsianko-jaglanka z fistaszkami.

Kolejny pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie. 

Nieudana próba zastąpienia krowiego mleka sojowym zaowocowała pysznym śniadaniem. Sojowe mleko naturalne jako dodatek do kawy zupełnie nie zdało u mnie egzaminu. Natomiast waniliowe – owszem. Nie ma kwaśnego posmaku, nie waży się, delikatnie pachnie wanilią i znakomicie komponuje się z kawą.

Zauroczona więc postanowiłam wykorzystać je również w śniadaniu. Powstała gęsta, kremowa owsianko-jaglanka z dodatkiem masła orzechowego i prażonych fistaszków.

Płatki jaglane i owsiane to chyba najlepsze, co możemy zafundować naszemu organizmowi z samego rana. Gęsta i sycąca owsianko-jaglanka przygotowuje się znacznie szybciej od tradycyjnej owsianki, rozgrzewa i dodaje energii. W lecie będziemy ją serwować ze świeżymi owocami. Dziś jesiennie – z kremowym masłem orzechowym i prażonymi orzeszkami.

Owsianko-jaglanka.

Owsianko-jaglanka z fistaszkami.

  • 300ml sojowego mleka waniliowego,
  • 3 łyżki płatków owsianych górskich,
  • 4 łyżki płatków jaglanych błyskawicznych,
  • 1 łyżeczka masła orzechowego,
  • garść orzeszków ziemnych niesolonych.

Orzeszki prażymy na suchej patelni, aż zaczną się rumienić i pięknie pachnieć. W rondelku o grubym dnie podgrzewamy mleko sojowe wraz z płatkami owsianymi i jaglanymi. Zagotowujemy cały czas mieszając. Gotujemy na małym ogniu 1-2 minuty lub dłużej – w zależności jak gęstą owsiankę chcemy uzyskać. Na koniec dodajemy łyżeczkę masła orzechowego, mieszamy i przekładamy do miseczki. Posypujemy prażonymi fistaszkami.

Smacznego!

Owsianko-jaglanka.

Tagi: , ,

Komentarze: 2

  1. foodmania 16 października, 2014 at 16:58 Reply

    cóż za kremowa konsystencja!

  2. chocolatestoptempting 16 października, 2014 at 20:23 Reply

    Konsystencja musiała być idealna!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *