Szybki i prosty sposób na pyszny obiad.
Koniecznie z makaronem tagliatelle lub innymi szerokimi wstążkami, które oblepione gęstym sosem śmietanowym będą grały pierwsze skrzypce. Do tego brokuły (najlepiej gotowane na parze!) i aromatyczna szynka podsmażana z szalotkami i czosnkiem. Niebo w gębie.
Makaron z brokułami w sosie śmietanowym. (2 porcje)
- 2 szalotki,
- 3 ząbki czosnku,
- 5 plasterków szynki*,
- 1 brokuł,
- 5-6 łyżek śmietany 18%,
- 20g sera długodojrzewającego,
- 180g makaronu (szerokie wstążki),
- przyprawy: sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, tymianek.
Makaron gotujemy al dente. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki, gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku do miękkości.
Szalotki siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy się zeszklą dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesuwamy cebulę z czosnkiem na boki patelni, a na środek wrzucamy szynkę pokrojoną w większą kostkę. Podsmażamy, aż szynka się delikatnie zrumieni. Dodajemy śmietanę, starty na tarce ser oraz przyprawy. Zmniejszamy ogień i podsmażamy wszystko kilka minut.
Odcedzony makaron wrzucamy do sosu śmietanowego i dokładnie mieszamy, by wstążki pokryły się kremowym sosem. Na koniec dodajemy ugotowane brokuły. Delikatnie mieszamy. Podajemy od razu posypane listkami świeżego tymianku lub dodatkowym serem.
* szynkę z powodzeniem możemy zastąpić bekonem czy inną wyrazistą w smaku wędliną np. szynką szwarcwaldzką; w tym przypadku proponuję w pierwszej kolejności podsmażyć ją na patelni, by wytopić tłuszcz – zmniejszy to użycie oleju, a nada dodatkowego aromatu.
Tagi: brokuł, makaron, na patelnię, obiadowo
Pięknie się prezentuje… I na pewno pyszne
Brokuły w sosie śmietanowym, brzmi pysznie :)
Ach, jak pięknie podany ten makaron! :) A ten sos bardzo lubię :)
Dokładnie, niebo w gębie:)
to jest coś dla mnie!!