Makaron z brokułami w sosie śmietanowym.

Szybki i prosty sposób na pyszny obiad. 

Koniecznie z makaronem tagliatelle lub innymi szerokimi wstążkami, które oblepione gęstym sosem śmietanowym będą grały pierwsze skrzypce. Do tego brokuły (najlepiej gotowane na parze!) i aromatyczna szynka podsmażana z szalotkami i czosnkiem. Niebo w gębie.

Makaron z brokułami.

Makaron z brokułami w sosie śmietanowym. (2 porcje)

  • 2 szalotki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 plasterków szynki*,
  • 1 brokuł,
  • 5-6 łyżek śmietany 18%,
  • 20g sera długodojrzewającego,
  • 180g makaronu (szerokie wstążki),
  • przyprawy: sól, pieprz cayenne, gałka muszkatołowa, tymianek.

Makaron gotujemy al dente. Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki, gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku do miękkości.

Szalotki siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Gdy się zeszklą dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Przesuwamy cebulę z czosnkiem na boki patelni, a na środek wrzucamy szynkę pokrojoną w większą kostkę. Podsmażamy, aż szynka się delikatnie zrumieni. Dodajemy śmietanę, starty na tarce ser oraz przyprawy. Zmniejszamy ogień i podsmażamy wszystko kilka minut.

Odcedzony makaron wrzucamy do sosu śmietanowego i dokładnie mieszamy, by wstążki pokryły się kremowym sosem. Na koniec dodajemy ugotowane brokuły. Delikatnie mieszamy. Podajemy od razu posypane listkami świeżego tymianku lub dodatkowym serem.

Makaron z brokułami.

* szynkę z powodzeniem możemy zastąpić bekonem czy inną wyrazistą w smaku wędliną np. szynką szwarcwaldzką; w tym przypadku proponuję w pierwszej kolejności podsmażyć ją na patelni, by wytopić tłuszcz – zmniejszy to użycie oleju, a nada dodatkowego aromatu.

Tagi: , , ,

Komentarze: 5

  1. FitSweet 21 października, 2014 at 07:21 Reply

    Pięknie się prezentuje… I na pewno pyszne

  2. Marcelina 21 października, 2014 at 08:34 Reply

    Brokuły w sosie śmietanowym, brzmi pysznie :)

  3. Kraina Miodem Płynąca 22 października, 2014 at 16:09 Reply

    Ach, jak pięknie podany ten makaron! :) A ten sos bardzo lubię :)

  4. Anna | Studio Kuchnia 23 października, 2014 at 20:32 Reply

    Dokładnie, niebo w gębie:)

  5. Konczi i Szpileczka 30 października, 2014 at 08:31 Reply

    to jest coś dla mnie!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *