Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem i powidłami.

Bez dodatku mąki pszennej.

Wyglądem przypominają kruche, sklepowe ciasteczka z marmoladą. Do sklepowych im jednak daleko! Bo w składzie zawierają same dobre rzeczy – mąkę gryczaną, pestki słonecznika i płatki owsiane. Zamiast marmolady – domowe powidła śliwkowe, choć każdy inny rodzaj słodkiego smarowidła będzie dobry. Te ciasteczka to też sposób na wykorzystanie żółtek, których po weekendowej bezie miałam nadmiar.

A wiecie jest w nich najlepsze? Zapach prażonych ziaren słonecznika – część zmielona jako składnik ciasta i dodatkowo chrupiące pestki okalające wierzch ciasteczek.

Cudo do popołudniowej kawy lub herbaty – bez zbędnych wyrzutów sumienia. Bez problemu się przechowują zachowując swój smak i aromat – najlepiej w szczelnym pojemniku – będą na czarną godzinę :)

zdrowe ciasteczka bez mąki pszennej

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem i powidłami. (ok. 20 sztuk)

  • 100 g pestek słonecznika,
  • 60 g mąki gryczanej,
  • 90 g płatków owsianych,
  • 4 łyżki ksylitolu (lub innego środka słodzącego),
  • 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 40 g miękkiego masła,
  • 20 g oleju kokosowego,
  • 3 żółtka + 1 białko,
  • szczypta soli.

Dodatkowo: kilka łyżek domowych powideł śliwkowych (lub gęstego dżemu/marmolady).

Masło ucieramy z ksylitolem na puszystą masę. Stopniowo dodajemy żółtka cały czas miksując całość. W międzyczasie na suchej patelni prażymy pestki słonecznika na jasnobrązowy kolor. Połowę mielimy wraz z płatkami owsianymi na proszek.

Do misy miksera stopniowo dodajemy pozostałe składniki – zmielone pestki i płatki owsiane, mąkę, skrobię ziemniaczaną, olej kokosowy (jeśli ma postać stałą – podgrzewamy, by stał się płynny), proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto.

Zwilżonymi rękoma formujemy z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Zanurzamy w rozbełtanym białku i wierzchnią część obtaczamy w pestkach słonecznika. Spłaszczamy delikatnie robiąc jednocześnie wgłębienie po środku ciasteczka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Na koniec do każdego zagłębienia nakładamy po ok. 1/4 – 1/2 łyżeczki powideł.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 st przez ok. 15 minut. Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Smacznego!

healthy cookies [inspiracja]

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 4

  1. Natalie 9 września, 2015 at 20:06 Reply

    Ale pomysłowe! Muszę takie zrobić, bo na jesienną chandrę są idealne :)

  2. StołyżekSzczęścia 9 września, 2015 at 20:22 Reply

    Świetny pomysł ;)
    Wyglądają zachęcająco ;)

  3. Dietifit-od-kuchni 10 września, 2015 at 07:32 Reply

    Dzięki śliczne za rewelacyjny przepis! Na pewno spróbuję przygotować :)

  4. Jacek 14 grudnia, 2015 at 18:16 Reply

    Najlepsze są ciasteczka przyrządzane samodzielnie :) Przynajmniej wiemy co jemy :) W ciastkach sklepowych jest tyle dziwnych rzeczy, że aż szkoda gadać :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *