Chleb żytni na zakwasie.

Najlepszy!

To nasz ostatni faworyt – chrupiąca skórka, miąższ typowy dla wypieków bazujących na zakwasie i mące żytniej – mięsisty,  wilgotny, długo zachowujący świeżość. Trzeciego dnia u nas jest nadal idealny, dłużej niestety nie wytrzymał ;)

chleb żytni razowy

Jest tak pyszny, że najchętniej jem go z minimalną ilością dodatków. Masełko + kozi ser, twarożek + wędzony łosoś – wystarczy, by poczuć prawdziwą przyjemność. Wszelkie warzywne dodatki lądują obok na talerzu, by nie zakłócały fantastycznego smaku, ot taka moja fanaberia.

Cóż jeszcze? Chlebek w przygotowaniu jest niezwykle prosty. Do tego zdrowy, bo przyrządzony głównie na mące żytniej razowej z dodatkiem siemienia lnianego. To moje początki z domowym wypiekaniem pieczywa na zakwasie, dlatego polecam szczególnie innym początkującym. A satysfakcja z takiego bochenka jest ogromna!

chleb żytni razowy

Chleb żytni na zakwasie. (keksówka o długości 27-30 cm)

Zaczyn: 

  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego,*
  • 150 g mąki żytniej chlebowej typ 720,
  • 200 g wody.

Ciasto chlebowe:

  • cały zaczyn,
  • 250 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200 g wody
  • 1/2 łyżki soli,
  • 2 łyżki siemienia lnianego.

Przygotowujemy zaczyn mieszając dokładnie wszystkie podane składniki. Odstawiamy na minimum 12 h w temperaturze pokojowej delikatnie przykryte ściereczką bądź przykrywką. Pojemnik powinien być większy niż objętość zaczynu, gdyż znacznie przez ten czas podrośnie.

Następnego dnia po upływie min. 12 h mieszamy cały zaczyn ze składnikami ciasta chlebowego. Dokładnie mieszamy. Ciasto będzie dość gęste. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch przy pomocy zwilżonej w wodzie łyżki bądź łopatki. Zawijamy w folię i odstawiamy na 4-6 h do wyrastania (nie zakrywamy ściśle wierzchu chleba, bo jeśli wyrośnie nam do wysokości formy, to odrywając folię pozbawimy się części chlebowej skórki).

Wyrośnięty chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st C z funkcją „góra+dół” bez termoobiegu. Przed włożeniem foremki możemy spryskiwaczem spryskać wnętrze piekarnika wodą. Pieczemy ok. 1 h.

Pod koniec czasu pieczenia możemy wyjąć foremkę, zdjąć papier do pieczenia i dopiec sam chleb na kratce przez kilka minut. Upieczony chleb stukany od dołu wyda głuchy odgłos.

Smacznego!

chleb żytni razowy

* aktywny zakwas, tzn. dokarmiony minimum 12 h wcześniej

[źródło]

Tagi: , , ,

Komentarze: 6

  1. Natalia 27 sierpnia, 2015 at 15:04 Reply

    niezastąpiony domowy chlebek :D

  2. Anna | Studio Kuchnia 27 sierpnia, 2015 at 20:39 Reply

    Wygląda pysznie!

  3. marcelina 30 sierpnia, 2015 at 09:44 Reply

    Ależ musi pachnieć i smakować! :)

  4. StoLyzekSzczescia 1 września, 2015 at 20:23 Reply

    Perfekcyjny ;)

  5. manufaktura ciastek 28 stycznia, 2016 at 12:35 Reply

    pychotka! piękne zdjęcie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *