Zupa krem z zielonych szparagów.

Pyszna i delikatna zupa krem z zielonych szparagów z dodatkiem bazylii.

Bazylia dodaje troszkę zielonego koloru, ale przede wszystkim delikatnej świeżości, niczym podmuch letniego wiatru. Główki szparagów cudnie dekorują całość, komponując się z kremową całością. Nie przygniećcie jej lekkości nadmiarem przypraw czy dodatków – szparagi bronią się same. Odnajdźcie w nich smak i przyjemność.

To lekka zupa krem – na lunch, pierwsze danie, na przystawkę czy kolację. Koniecznie z dodatkiem chrupiących (oczywiście domowych) grzanek.

Jeśli znudziły Wam się już szparagi solo, z sosem holenderskim, z masłem i bułką – spróbujcie koniecznie tej lekkiej zupy krem!

Zupa krem z zielonych szparagów.

Zupa krem z zielonych szparagów. (2-3 porcje)

  • 1 pęczek szparagów,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 40 g twardego sera długodojrzewającego,
  • ok. 1 i 1/2 szklanki bulionu (300-400 ml),
  • kilka listków bazylii (8-10 sztuk),
  • 1 łyżka oliwy + 1 łyżka masła,
  • sól, pieprz, sok z cytryny, estragon.

Szparagi dokładnie myjemy, odrywamy zdrewniałe końcówki i odcinamy główki. Łodyżki szparagów kroimy w kilkucentymetrowe kawałki.

Końcówki szparagów wrzucamy do bulionu i gotujemy ok. 10 -15 minut. Główki szparagów gotujemy w wodzie z solą i cukrem przez max. 2 minuty, a następnie wrzucamy do bardzo zimnej wody – by je zahartować.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę i masło. Szklimy posiekaną w kostkę cebulkę, solimy delikatnie. Po kilku minutach dodajemy posiekany drobno czosnek, a następnie pokrojone łodygi szparagów. Posypujemy sporą szczyptą estragonu. Przesmażamy wszystko przez kilka minut, a następnie zalewamy odcedzonym bulionem. Gotujemy do miękkości szparagów.

Gdy szparagi będą miękkie, dodajemy większą część ugotowanych główek szparagów – zostawiamy kilka do dekoracji (ok. 2-3 na osobę) oraz listki bazylii. Miksujemy całość na gładki krem (jeśli zupa nie jest idealnie gładka, możemy przetrzeć ją przez sito). Dodajemy starty na tarce ser i podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie dodatkowymi listkami bazylii, jeśli chcemy wyraźniej czuć jej smak.

Zupę podajemy gorącą – z grzankami, udekorowaną główkami szparagów.

Zupa krem z zielonych szparagów.

Tagi: ,

Komentarze: 3

  1. foodmania 17 maja, 2015 at 13:13 Reply

    świetna konsystencja!

  2. Dorota 17 maja, 2015 at 21:47 Reply

    Uwielbiam krem ze szparagów!

  3. Pati 18 maja, 2015 at 08:15 Reply

    Cudowna zupa, też dziś jem na obiad…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *