Zupa krem z dyni.

Delikatna, aksamitna i mocno rozgrzewająca.

To moja pierwsza zupa z dyni. Nieznane smaki i aromaty. Kubki smakowe początkowo bronią się przed nowym, nie lubią, odrzucają. Ale próbują, smakują.. Trochę więcej imbiru, może szczypta chili? Łyżka po łyżce oswajają się ze smakiem. Z każdą kolejną łyżką zupa wydaje się smaczniejsza, a jej smak głębszy.

Przy samym smakowaniu spędziłam chyba pół godziny i wyjadłam całkiem sporą porcję. Tak to się te moje kubki smakowe oswajają ;)

Zupa jest iście kremowa, delikatna, dzięki mleczku kokosowemu – wręcz aksamitna. Polecam Wam serdecznie.

Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym. (inspiracja)

  • 1kg dyni (obranej i pokrojonej w kostkę),
  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 100g masła,
  • kawałek imbiru (ok.5cm),
  • 1 łyżeczka mieszanki curry,
  • puszka mleka kokosowego,
  • łyżka oleju,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • przyprawy do smaku: sól i pieprz, papryka ostra, gałka muszkatołowa.

Na patelni rozpuszczamy masło. Wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i ziemniaki. Mieszamy. Solimy, przesmażamy kilka minut. Zawartość patelni przekładamy do dużego garnka, dodajemy dynię oraz 1l wody. Gotujemy ok. 20 min, aż warzywa będą miękkie.

Na patelni (może być ta sama) rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir starty na tarce. Posypujemy mieszanką curry i energicznie mieszamy, by smaki się połączyły. Smażymy kilka minut, ciągle mieszając.

Do zupy dodajemy mleko kokosowe oraz mieszankę z patelni. Zagotowujemy i gotujemy kilka minut. Odstawiamy i gdy zupa przestygnie – miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz gałką muszkatołową. W razie potrzeby także sokiem z cytryny.

Smacznego!

Tagi: , ,

Komentarze: 5

  1. whiness 27 października, 2012 at 06:19 Reply

    Wygląda idealnie kremowo, a całe to zdjęcie ma w sobie dużą estetykę :)

  2. Paulina 27 października, 2012 at 16:51 Reply

    Pysznie:) mam ochotę spróbować takiej aromatycznej zupy:D

  3. agattekh 28 października, 2012 at 10:11 Reply

    Pierwszy raz w tym roku rozsmakowałam się w dyni, zupę tez robiłam i jest na prawdę pyszna. Ja robię ją nieco inaczej, muszę posmakować Twojej :-)

  4. Małgorzata 28 października, 2012 at 16:07 Reply

    Rozgrzewająca zupka w sam raz na chłodny dzień :)

  5. Veronica 6 listopada, 2012 at 09:50 Reply

    jaki ma ładny, jasny kolor. to pewnie zasługa mleczka kokosowego i ziemniaczków :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *