Zupa krem z czerwonej soczewicy.

Prosta i aromatyczna zupa krem z soczewicy z dodatkiem ziemniaków to dobry pomysł na sycący i rozgrzewający obiad. Prostota składników z odpowiednimi przyprawami tworzy subtelny, aksamitny smak zupy. Ten krem może być również bazą do kombinowania z innymi warzywami- pomidorami czy marchewką, a także ilością i rodzajem używanych przypraw.

Podana przeze mnie wersja jest delikatna w smaku. Dla żądnych wrażeń proponuję poszaleć z dodatkami :)

Polecam!

Zupa krem z soczewicy.

Zupa krem z czerwonej soczewicy.

  • 1 i 1/4 szklanki soczewicy,
  • 5-6 małych ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1l bulionu warzywnego,
  • 2 łyżki oleju,
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, papryka wędzona, chili, kumin, kolendra, sos sojowy.

Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oleju w garnku o grubym dnie. W moździerzu ucieramy suszone chili, paprykę słodką oraz wędzoną, nasiona kolendry oraz kumin. Po kilku minutach dodajemy do cebuli sproszkowane w moździerzu przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy na małym ogniu, by wydobyć z przypraw cały aromat. Po kilku minutach zalewamy całość gorącym bulionem i wrzucamy przepłukaną wcześniej na sicie soczewicę. Gotujemy 5-10 minut.

Dorzucamy do zupy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości i miksujemy całość na gładki krem. Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem lub sosem sojowym.

Tagi: , ,

Komentarze: 2

  1. Lena 30 czerwca, 2014 at 10:30 Reply

    Bardzo ciekawy przepis, takiej zupy jeszcze nie jadłam :)

  2. Lena 30 czerwca, 2014 at 10:31 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie, nie jadłam jeszcze takiej zupy ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *