Zieleń na talerze!

Niby luty, środek zimy. Niby śniegu ostatki gdzieniegdzie zostały. Powinno się więc chcieć gorących zup, rozgrzewających dań.. A ja na przekór – zieleni mi się chce! Dość mam szarości na straganach, brązowych ziemniaków, mdłych w kolorze marchewek. Wyraźnych kolorów, zieleni, żółci.. tego wypatruję.

I znalazłam. Przepyszna, lekka sałatka z kurczakiem i obłędnym sosem majonezowo-jogurtowym. Do tego chrupiące grzanki paprykowe i.. tylko czekać na wiosnę :)

Serdecznie zapraszam, koniecznie wypróbujcie sos – to mój nowy hit :)

Nie-zimowa sałatka z kurczakiem.

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • mix sałat (1 opakowanie)
  • 2 pomidory
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 małej cebuli czerownej
  • zioła prowansalskie
  • papryka czerwona
  • sól i pieprz
  • oliwa do smażenia.

Na sos:

  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1,5 łyżki sosu Worcestershire
  • starty na drobnej tarce ser żółty (opcjonalnie)
  • sól, pieprz.

Kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy na paseczki. Doprawiamy ulubionymi ziołami – u mnie zioła prowansalskie i słodka papryka. Skrapiamy oliwą i odstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. W tym czasie przygotowujemy sos – wszystkie składniki dokładnie mieszamy, delikatnie doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy. Ja użyłam wędzonego rodzaju sera żółtego, z czego część użyłam do sosu a pozostałą częścią posypałam sałatkę.

Warzywa myjemy. Na talerzu rozkładamy sałatę, na nią pokrojone w dużą kostkę pomidory, piórka cebuli oraz kosteczkę papryki. Skrapiamy oliwą extra vergin. Kurczaka smażymy (najlepiej bez tłuszczu) i układamy na warzywach. Polewamy wszystko przygotowanym sosem. Ew. posypujemy startym serem.

Podajemy z paprykowymi grzankami z pieczywa razowego.

Ah, piękne te kolory na talerzu :)

Tagi: ,

Komentarze: 7

  1. Saratelka 26 lutego, 2012 at 03:23 Reply

    Zdecydowanie moje smaki!! :D I te cudowne kolory prosto z letniego grillowania! :)

  2. Usagi 26 lutego, 2012 at 19:25 Reply

    Wypróbuję na pewno w tym tygodniu. Tylko zamiast majonezu dodam jogurt grecki do sosu :)
    Pozdrawiam

    • kocie-smaki 26 lutego, 2012 at 19:44 Reply

      z jogurtem greckim będzie jeszcze zdrowiej :) tutaj podstawą rewelacyjnego smaku jest wg mnie czosnek, cytryna i sos Worcestershire :)

  3. degustatorka 26 lutego, 2012 at 19:38 Reply

    Bardzo lubię takie sałatki. Twoja wygląda bardzo apetycznie.

  4. izulka 27 lutego, 2012 at 18:46 Reply

    hmmm ciekawie brzmi i ciekawie wygląda, na pewno w najbliższym czasie znajdzie się i u mnie na talerzu tylko mam pytanko czy ten sos Worcestershire można czymś zastąpić albo podpowiedź gdzie go można znaleźć? :)

    • kocie-smaki 28 lutego, 2012 at 09:17 Reply

      myślę, że można by spróbować z ciemnym sosem sojowym, ale chyba nie byłoby to to samo. sos można kupić w sklepach typu KuchnieŚwiata, albo – tak jak ja – zwyczajnie w Tesco na stoisku z różnymi kuchniami, tam gdzie sosy chili itp. kosztował niecałe 10zł :)

  5. Canette 9 marca, 2012 at 20:24 Reply

    Jakie pyszności, dawno nie jadłam takiej sałatki i tera mam ochotę !!! :D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *