Wegetariańskie curry z kalafiorem i ananasem.

W potrzebie aromatów i indyjskich smaków. Na rozgrzanie. Na nie-mięsną modłę.

M. zapytał: „A gdzie mięso?”. „Nie ma” – mówię z uśmiechem.

Ale zjadł i puste lunch-boxy wróciły do domu.

Polecam gorąco, szczególnie teraz, gdy w warzywniakach szał i półki ugięte od dobroci. :)

Curry z kalafiorem.

 

Wegetariańskie curry z kalafiorem i ananasem.

  • pół kalafiora,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 duży pomidor,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • ananas świeży lub z puszki,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • przyprawy: kumin, curry, imbir, ziarna kolendry, chili,
  • sok z cytryny,
  • sól i pieprz.

Kalafiora gotujemy w osolonej w wodzie, by był al dente. Cebulę szatkujemy i szklimy na 1-2 łyżkach oleju. Przyprawy (suszone lub świeże) ucieramy w moździerzu i dodajemy do zeszklonej cebuli. Smażymy przez kilka minut, by wydobyć aromat. W międzyczasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię. Smażymy chwilkę, by zmiękła. Wlewamy mleko kokosowe i zagotowujemy. Dorzucamy pokrojonego w kostkę ananasa, ugotowanego kalafiora oraz pomidor obrany ze skórki, również pokrojony w kostkę. Gotujemy kilka minut. Doprawiamy sokiem z cytryny i ew. innymi przyprawami.

Podajemy z ryżem.

Smacznego!

curry z kalafiorem i ananasem

Tagi: , , , ,

1 komentarz

  1. oakleystores.com review 10 lipca, 2014 at 21:06 Reply

    Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts.
    After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write
    again very soon!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *