Wegetariańskie curry z ciecierzycy.

Aromatyczne, rozgrzewające, pełne smaków i aromatów. Curry.

Minimum składników. Podstawa to odpowiednie przyprawy, które nadają cudownego, indyjskiego smaku. Kumin, kolendra, imbir  i chili to według mnie baza, bez której obyć się nie da. W różnych odmianach curry dodaje się także gorczycę czarną, kardamon, cynamon, goździki czy kurkumę. Pełna dowolność w komponowaniu mieszanki przypraw.

Dziś zapraszam na curry wegetariańskie – z ciecierzycą i pomidorami, zagęszczone śmietanką zamiast mleczkiem kokosowym. Było pysznie!

wegetariańskie curry

Wegetariańskie curry z ciecierzycą.(3-4 porcje).

  • 1,5 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 cm imbiru,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 100 ml śmietanki 30%,
  • 1 łyżka oleju,
  • przyprawy: 2 łyżeczki kuminu, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 1 łyżeczka garam masala, 2 małe suszone papryczki chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • do podania: ryż, posiekana kolendra, chlebki naan.

Wszystkie przyprawy ucieramy w moździerzu na proszek. Przesypujemy na dużą patelnię i powoli podgrzewamy, by uwolnić ich aromat. Gdy zaczną mocno pachnieć, a patelnia będzie rozgrzana dodajemy łyżkę oleju i wrzucamy posiekaną w drobną kostkę cebulę. Delikatnie solimy i smażymy kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz imbir. Smażymy kilka chwil. Zalewamy całość pomidorami, przykrywamy i dusimy 5 minut. Dodajemy ciecierzycę i znów dusimy kilka minut, aż ciecierzyca będzie odpowiednio miękka. Na koniec zmniejszamy ogień, możemy zahartować śmietankę odrobiną sosu curry i wlewamy ją na patelnię. Zagotowujemy i gotujemy bez przykrycia kilka minut. Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy – solą lub dodatkową porcją chili.

Podajemy gorące posypane posiekaną kolendrą (u mnie natka pietruszki), z ryżem lub chlebkami naan.

wegetariańskie curry

Jeśli chcielibyście spróbować innych dań curry, to zapraszam na:

lub

Tagi: , , , ,

Komentarze: 4

  1. Marcelina 13 kwietnia, 2015 at 10:40 Reply

    Świetne curry! Uwielbiam ciecierzycę i mogłabym takimi daniami zajadać się bez końca :)

  2. BernadettaP 13 kwietnia, 2015 at 13:51 Reply

    Moje smaki :) Ostatnio robiłam curry z krewetkami, ale w szafce mam paczkę ciecierzycy, więc może następnym razem z nią zrobię ? Tej puszkowanej rzadko bowiem używam.

    • kocie-smaki 13 kwietnia, 2015 at 21:14 Reply

      Pewnie! Z świeżo gotowaną ciecierzycą będzie jeszcze lepsze :) wersja z ciecierzycą w puszce jest po prostu szybsza

  3. Anka 15 kwietnia, 2015 at 09:31 Reply

    Pysznie. Tak jak lubię – aromatycznie i kolorowo.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *