Upolowałam dynię! Kolorowa kasza jaglana.

Przechadzając się wśród owocowo-warzywnych straganów natrafiłam na dynię. – warzywo dla mnie typowo jesienne, o tej porze raczej nie-oczekiwane. Nagle tak bardzo zatęskniłam za wiosną, za latem.. za feerią barw i smaków, za świeżością i zielenią. Wśród bladej kapusty, obok zszarzałej marchewki, brązowych ziemniaków.. ta żółto-pomarańczowa dynia była niczym promyk słońca. Nie mogłam inaczej, po prostu musiałam :) I tak oto powstał kolorowy obiad z kaszą jaglaną i dynią w roli głównej.

Serdecznie zapraszam do stołu.

Przygotowanie dania zajęło mi nie więcej niż 30-40minut. M. poprosił o dokładkę, co uznaję za komplement i potwierdzenie smaczności :)

Kasza jaglana z kurczakiem i dynią. Składniki (na 4 porcje):

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 marchew średniej wielkości
  • 1/2 pietruszki (korzeń)
  • 1 cebula
  • kawałek dyni
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • bazylia suszona
  • papryka słodka i ostra
  • sól i pieprz świeżo mielone
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowo-warzywnego
  • łyżka masła i olej rzepakowy do smażenia
  • natka pietruszki do posypania.

Filet z kurczaka myjemy, czyścimy z błonek (tutaj M. naśmiewa się ze mnie, ileż to ja tłustości potrafię odkroić z takiej już beztłuszczowej piersi). Kroimy w niewielkie różnokształtne kawałki, skrapiamy oliwą i doprawiamy papryką, ziołami prowansalskimi, bazylią, solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.

Kaszę jaglaną gotujemy w proporcji 1:2 (1:2,5). Gotujemy więc 2-2,5 szkl. wody. Solimy. Gdy się zagotuje – wrzucamy przecedzoną wcześniej kaszę. Gotujemy ok. 15-20minut na wolnym ogniu, co chwila mieszając i sprawdzając czy wchłania płyn (w razie potrzeby można dodać wody lub mleka). Gdy jest prawie miękka zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem.

W tym czasie obieramy warzywa i kroimy – marchewkę i pietruszkę w zapałki, cebulę w piórka, dynię i paprykę w kosteczkę. Dynię podsmażamy na maśle, by lekko zmiękła i przekładamy do miseczki. Kurczaka podsmażamy do miękkości, zdejmujemy i na tej samej patelni przez dosłownie minutkę przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Marchewkę wraz z pietruszką dusimy w bulionie ok. 10minut. Gdy będą prawie miękkie – dodajemy kurczaka, paprykę, dynię i cebulę. Dusimy jeszcze ok. 5 minut.

I tutaj podstawowy mój przepis się kończy. Doprawiamy do smaku ulubionymi ziołami, dusimy do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw. Można dodać przecier pomidorowy, zagęścić – jeśli ktoś lubi. Pełna dowolność. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Z dodatkiem delikatnej, lekkostrawnej kaszy jaglanej warzywa komponują się znakomicie.

Przepis dodaję do akcji Niedoceniona Kasza Jaglana.

Tagi: , ,

Komentarze: 6

  1. dio 22 lutego, 2012 at 07:57 Reply

    Om nom nom nom :D
    Pychota :P

  2. Michał Szen 22 lutego, 2012 at 11:14 Reply

    „pietruszkę w zapałki, cebulę w piórka, dynię i paprykę w kosteczkę” – chętnie bym to zobaczył na zdjęciach:)

    • kocie-smaki 22 lutego, 2012 at 11:25 Reply

      miałam taki zamiar, pięknie wyglądały te wszystkie pokrojone warzywa :)

  3. degustatorka 22 lutego, 2012 at 13:56 Reply

    Wspaniale wygląda i mimo, że nie przepadam za kaszą, chętnie zjadłabym taki obiadek.

  4. Nieśka 22 lutego, 2012 at 15:34 Reply

    Pięknie, jakiś taki powiew lata:)

  5. jelka 22 lutego, 2012 at 19:14 Reply

    Jeeee! Jak ja bym zjadła dynię! Odkryłam ją dopiero tego lata i od razu pokochałam :-)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *