Tartaletki z kremem i karmelem wg Jamiego Olivera.

Ależ one są pyszne! Na samo wspomnienie cieknie mi ślinka.

Chrupiące tartaletki z ciasta francuskiego to pomysł Jamiego Olivera z książki „30 minut w kuchni”. Zgodnie z zapewnieniami autora są szybkie w przygotowaniu – w międzyczasie w ciągu 30 minut autor przygotowuje kurczaka, sałatkę, sos i ziemniaczane puree ;)

Choć nie przepadam za smakiem pomarańczy w deserach (szczególnie skórka pomarańczowa!) – to po raz kolejny Jamie przekonał mnie, że w odpowiednim połączeniu ten smak może być rewelacyjny – w końcu nie wolno zamykać się na nowe smaki i doznania, prawda?

Pierwszy raz to połączenie jagód i soku pomarańczowego jako nadzienia do drożdżówek – okazało się strzałem w dziesiątkę (patrz tutaj). I po raz drugi w tych oto tartaletkach – chrupiących, cynamomnowych babeczkach pełnych słodko-orzeźwiającego (za sprawą skórki pomarańczowej), delikatnego kremu, pokryttych skorupką cudownego, pomarańczowego karmelu. Niebo w gębie! I to do przygotowania w ok. 20 minut.

Zapraszam!

Jamie Oliver

Tartaletki z kremem i karmelem wg Jamiego Olivera.

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 125 g kwaśnej śmietany,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka pasty lub ekstraktu waniliowego lub 1 laska wanilii,
  • 5 łyżek drobnego cukru trzcinowego,
  • 1 pomarańcza,
  • mielony cynamon + cukier do oprószenia.

Włączamy piekarnik na 200 st C.

Rozwijamy arkusz ciasta francuskiego na blacie. Posypujemy solidnie całą powierzchnię cynamonem i cukrem. Zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku i kroimy na 6 równych kawałków. Wkładamy po jednym kawałku do wglębień w formie na muffinki i rozciągamy palcami tak, by ciasto przylegało do dna i boków zagłębienia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na jasnozłoty kolor przez ok. 8-10 minut.

Do miseczki wlewamy śmietanę, dodajemy jajko, wanilię (ziarenka z jednej laski, ekstrakt lub pastę waniliową, 1 łyżkę cukru i skórkę otartą z jednej wyparzonej wcześniej pomarańczy. Dokładnie mieszamy.

Wyjmujemy formę z piekarnika. Za pomocą łyżeczki przygniatamy ciasto do dna i ścianek, by utworzyć coś na kształt formy-babeczki, do której dodamy krem. Do każdego zagłębienia nakładamy masę śmietanową i wstawiamy do piekarnika na kolejne 8 minut.

Przygotowujemy karmel – do rondelka o grubym dnie dodajemy 4 łyżki cukru i sok z otartej pomarańczy. Mieszamy. Podgrzewamy rondelek pilnując, by karmel się nie przypalił. Raczej nie mieszamy, a ewentualnie poruszamy całym rondelkiem, aż karmel zacznie się porządnie pienić. Po kilki minutach zdejmujemy go z ognia i gdy tartaletki są gotowe – polewamy nim każdą z nich.

I zajadamy! Najlepsze na ciepło, zaraz po przygotowaniu!

RADA: rondelek po karmelu zalej zimną wodą i postaw z powrotem na gazie, gdy woda się zagotuje – garnek będzie prawie czysty i nie trzeba będzie nic skrobać :)

Jamie Oliver

Tartaletki z kremem i karmelem.

Tagi: , ,

Komentarze: 9

  1. Domi 12 marca, 2015 at 11:34 Reply

    O mamusiu… od dawna się zbieram, żeby je zrobić i ciągle mi nie po drodze, ale teraz niemalże oblizałam monitor! :)

  2. Kasia 12 marca, 2015 at 12:05 Reply

    Mam ksiazke i slyszalam o tym akurat przepisie.
    A jeszcze nie robilam…
    Trzeba bedzie zajrzec i dac mu sznse, skoro polecasz!
    :)

    • kocie-smaki 13 marca, 2015 at 07:11 Reply

      Oczywiście! Im szybciej, tym lepiej ;)

  3. marcelina 12 marca, 2015 at 16:10 Reply

    Często zaglądam do tej książki w poszukiwaniu inspiracji obiadowej :) Tartaletki świetne Ci wyszły, jeszcze z dodatkiem cynamonu, od razu porwałabym dwie ;)

    • kocie-smaki 13 marca, 2015 at 07:11 Reply

      Ja rownież często zaglądam, choć akurat w tym przypadku zachęcił mnie odcinek z tej serii – w książce nie zwróciłam na nie uwagi, za to w tv wyglądały bosko ;)

  4. naleśniki 12 marca, 2015 at 21:24 Reply

    och… zjadłabym jednego albo dwa :)

  5. cookingforemily 13 marca, 2015 at 09:30 Reply

    też na nich zawieszałam w książce oko ale jakos nie doszło do realizacji, ale skoro polecasz to dodatkowy motywator:)

  6. Patyska 15 marca, 2015 at 10:15 Reply

    Ojaciejacie… O.O Jak to fajnie, że mam arkusz gotowego francuza ;)

  7. Moja pasja smaku 18 marca, 2015 at 19:33 Reply

    Cudowne !!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *