Tarta ze szparagami.

Rewelacyjna tarta na kruchym cieście z sezonowymi zielonymi szparagami.

Nie jestem zakochana w szparagach. Nie wyczekuję ich każdej wiosny, nie rozglądam się tęsknym wzrokiem po straganach. Mam innych ulubieńców :) Przekonuję się jednak do nich z każdym kolejnym daniem. Po pysznej, delikatnej zupie krem, cudownym risotto.. przyszedł czas na tartę. I muszę przyznać, że mają w sobie to coś. Nie tylko pięknie wyglądają, ale w odpowiednim połączeniu również cudnie smakują. Może jednak powoli się w nich rozkocham?

Ciasto kruche przygotowałam z mąki pszennej i razowej orkiszowej, dzięki czemu nabrało lekko orzechowego smaku. Do tego szparagi zatopione w serowo-mlecznym nadzieniu i chrupiące płatki migdałowe. Pysznie!

To doskonały pomysł na lekki obiad lub kolację. Tarta świetnie smakuje także następnego dnia.

krucha tarta z zielonymi szparagami

Tarta z zielonymi szparagami. (forma do tarty o średnicy 22 cm)

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła,
  • 1 żółtko,
  • 1-2 łyżki zimnej wody,
  • 1 łyżeczka soli,
  • szczypta chili.

Nadzienie:

  • pęczek zielonych szparagów,
  • 3 jajka + 1 białko,
  • 140 ml mleka,
  • 100 g cheddara,
  • 1/2 łyżki soli, pieprz, tymianek, gałka muszkatołowa.

Dodatkowo: garść płatków migdałowych do posypania.

Przygotowujemy ciasto kruche. Jeśli używamy robota kuchennego – umieszczamy wszystkie składniki w misie i ucieramy, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku, a następnie rękoma zagniatamy zwarte ciasto. Jeśli przygotowujemy ciasto ręcznie – na blacie lub w dużej misie rozcieramy palcami zimne masło oraz oba rodzaje mąki i przyprawy. Dla ułatwienia masło siekamy najpierw nożem. Gdy uzyskamy konsystencję piasku dodajemy wodę i żółtko – zagniatamy. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na szerokość ok. 24 cm – odrobinę większą niż nasza forma, w razie potrzeby podsypując mąką. Przekładamy ciasto do formy, wyrównujemy brzegi, nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na min. 30 minut.

Szparagi dokładnie myjemy, pozbawiamy zdrewniałych końcówek i obieramy dolne końce. Gotujemy w wodzie z odrobiną soli i cukru przez ok. 5-10 minut, aż będą al dente (główki powinny wystawać ponad poziom wody lub wrzucamy je pod sam koniec gotowania).

Schłodzone ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st C przez 15 minut, aż się zezłoci.

W tym czasie mieszamy dokładnie składniki nadzienia: jajka, białko, mleko, starty na tarce ser oraz przyprawy.

Na podpieczonym spodzie układamy ugotowane szparagi. Zalewamy całość masą mleczno-serową. Posypujemy płatkami migdałów i pieczemy przez 20-25 minut – do zrumienienia. Po upieczeniu, przed pokrojeniem zostawiamy tartę na kilka minut w piekarniku.

Smacznego!

krucha tarta z zielonymi szparagami

[inspiracja]

Tagi: , ,

Komentarze: 9

  1. BeFitBeStrong 26 maja, 2015 at 23:22 Reply

    Ależ to smakowicie wygląda! A jakie zdrowe! Z przyjemnością bym jej spróbowała!

  2. laNika 27 maja, 2015 at 10:44 Reply

    Pięknie wygląda ta tarta z tymi zielonymi szparagami :) na pewno jest bardzo smaczna!

  3. Pati 27 maja, 2015 at 10:56 Reply

    Fantastyczna tarta! I smakowity dodatek migdałów :)

  4. Anna | Studio Kuchnia 27 maja, 2015 at 20:43 Reply

    Pyszna taka tarta!

  5. Canette 29 maja, 2015 at 08:49 Reply

    Zjadałbym na lunch, szparagi idealnie pasują do tarty :)

  6. Dorota 30 maja, 2015 at 16:32 Reply

    Wspaniała tarta, plus za szparagi :)

  7. Amber 30 maja, 2015 at 18:28 Reply

    Cudowna!
    Wykonana ze smakiem i wspaniale skomponowana.
    Smakuję oczami…

  8. lena 30 maja, 2015 at 19:11 Reply

    Obłędna!

  9. Thefeelingsinme 10 czerwca, 2015 at 19:33 Reply

    Pięknie wygląda. Z pewnością wypróbuję, póki sezon na szparagi jeszcze trwa. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *