Tarta z cukinią i kurkami.

Kurki w prezencie (dziękuję!), trochę wyobraźni wymieszanej z sezonową inspiracją, szczypta soli, świeżych ziół – i voila! Tarta z kurkami, fetą i cukinią okazała się strzałem w dziesiątkę. Delikatna, pachnąca tymiankiem, przełamana słonym smakiem fety. Polecam gorąco – na letni obiad lub kolację.

Tarta z cukinią i kurkami

Tarta z cukinią, fetą i kurkami.

Kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej,
  • 100g zimnego masła (+masło do wysmarowania formy),
  • łyżeczka soli,
  • 3 łyżki zimnej wody.

Farsz:

  • 2 małe cukinie, 
  • garść kurek,
  • 100g fety,
  • 70g parmezanu,
  • 2 jajka,
  • 180g śmietanki 30%,
  • 2 ząbki czosnku,
  • tymianek, sól i pieprz.

Siekamy zimne masło nożem z mąką i solą, a następnie wyrabiamy na gładkie i zwarte ciasto.Warto zrobić to możliwie najszybciej. Formujemy w kulkę i spłaszczamy (będzie potem łatwiej rozwałkować) i wkładamy do lodówki na minimum pół godziny.

Formę do tarty smarujemy masłem i również chłodzimy w lodówce.

Fetę kroimy w kostkę. Kurki dokładnie myjemy i osuszamy. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, delikatnie solimy i odstawiamy na sitku, by puściła sok. W oddzielnym naczyniu łączymy śmietankę, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce parmezan oraz przyprawy – sól, pieprz i tymianek.

Piekarnik rozgrzewamy do 200stC (termoobieg).

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok.0,5cm i wykładamy nim formę do tarty. Nakłuwamy widelcem i obciążamy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15minut.

Na upieczony spód tarty wykładamy odciśniętą z nadmiaru soku cukinię i zalewamy masą jajeczno-śmietanową. Na wierzch układamy kurki oraz pokrojoną w kostkę fetę. Pieczemy w tej samej temperaturze przez 25-30minut, aż masa się zetnie.

Podajemy gorące. Smacznego!

Tarta z cukinią i kurkami

I nasz obowiązkowy test jakości – quality manager na stanowisku:

Tarta z cukinią i kurkami

 

Tagi: , , , , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *