Szwedzkie jagodzianki Jamiego.

Opowiem Wam dokładnie jak te szwedzkie bułeczki smakują:

Są rewelacyjnie mięciutkie w środku, niczym chmurka. Gdy ją gryziesz – natrafiasz na chrupiącą, słodziutką skórkę. Gdzie nie gdzie czujesz delikatne kuleczki jagód. Im głębiej, tym więcej aromatów i smaków. Połączenie słodkich jagód z orzeźwiającą pomarańczą jest w tym wypadku genialne. Pomarańcza nadaje cudowny aromat przenikający całą bułeczkę. Jagody wypełniają kolorem i smakiem. Ahh!

O matko. To chyba mój najlepszy dotychczasowy drożdżowy wypiek.

Polecam Wam gorąco te szwedzkie jagodzianki, nazwane przez Jamiego Olivera ‚seksownymi bułeczkami’ ;) Aha! Dodatkowym atutem jest genialna zabawa podczas przygotowywania bułeczek, umazać można się jagodami na całego.

jagodzianki szwedzkie bułeczki

Jagodzianki wg Jamiego Oliver’a (Sexy Swedish Buns)

  • 7 g suszonych drożdży,
  • 375 ml ciepłego mleka,
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 200 g cukru (dałam 150g),
  • 50 g stopionego masła,
  • 800 g mąki (dałam ok.550g + troszkę do podsypywania).
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku ze szczyptą cukru i odstawiamy na bok, by zaczęły pracować. W dużej misce ubijamy lekko jajka ze szczyptą soli. Dodajemy kardamon, cukier, stopione masło, mąkę oraz mleko z drożdżami, mieszając po każdym dodaniu rózgą. Otrzymamy dość kleiste ciasto. Krótko jeszcze wyrabiamy i odstawiamy podsypane mąką w ciepłe miejsce na con. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość. Miseczkę z ciastem przykrywamy ściereczką.
W tym czasie możemy przygotować nadzienie.
  • 400g jagód,
  • 60g cukru,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • skórka otarta z połowy pomarańczy.

Jagody mieszamy z cukrem oraz sokiem i skórką pomarańczową. Delikatnie, by całkiem nie zmiażdżyć jagodowych owoców.

Gdy ciasto wyrośnie, wyrabiamy je przez kilka minut w razie potrzeby podsypując mąką. Rozwałkowujemy lub rozciągamy je na duży prostokątny płat. Wykładamy na niego około połowę przygotowanych jagód wraz z częścią soku. Następnie składamy rogi ciasta do środka prostokąta, tak by zamknąć jagody. Ciasto składamy jeszcze w poprzek na pół. Ważne, żeby powstało kilka warstw ciasta z jagodowym nadzieniem wewnątrz. Powstałą bryłę ciasta dzielimy na 8-10 części. Ja pokroiłam gruby wałek w paski.

szwedzkie bułeczki z jagodamiJagodzianki.

Następnie każdą z części rozciągamy w palcach, tworząc długi pasek i owijamy go sobie wokół palca tak, by powstał mniej lub bardziej zgrabny ślimak. Tak zwinięte bułeczki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy brązowym cukrem i pozostałymi jagodami. Odstawiamy, by jeszcze podrosły na ok. 15-20minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180st.

Pieczemy bułeczki przez 20-30minut, aż pięknie wyrosną i się zrumienią.

Bułki z jagodami.

A tutaj możecie popatrzeć jak robił je sam Jamie :) Dodatkowo posypywał papier do pieczenie brązowym cukrem z kawałkami masła, by spody bułeczek były bardziej chrupiące i słodziutkie. Rozentuzjazmowana zapomniałam o tym zupełnie, choć i bez tego bułeczki mają cudownie chrupiącą skórkę.

Smacznego!

Tagi: , , ,

Komentarze: 2

  1. daretocook.pl 20 sierpnia, 2013 at 18:49 Reply

    Ślinka cieknie! cudne!!!!

  2. Karolina 20 sierpnia, 2013 at 22:32 Reply

    Namówiłaś mnie! :) zazdroszczę, że masz je „pod ręką”:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *