Szarlotka.

Dobra na każdą okazję.

Bo szarlotka to takie typowo domowe, rodzinne ciasto, które zwołuje wszystkich domowników cudownym aromatem pieczonych jabłek, masła, cynamonu i wanilii. W każdym domy przygotowywana inaczej, mimo to zawsze pyszna. Z musem jabłkowym, z chrupiącymi kawałkami jabłek, z jabłkami startymi na tarce. Na kruchym cieście, cieście biszkoptowym, nawet na francuskim. Zawsze sie udaje.

I mnie naszła ochota na takie proste, domowe ciasto. Pokombinowałam z przepisem dodając budyń waniliowy do masy jabłkowej oraz do białek, które zostały z kruchego ciasta. Nie ma goździków, ale jest cynamon i kardamon, które pięknie podkreślają smak najlepszych polskich jabłek. Zresztą – cokolwiek pozmieniacie – i tak domownicy przybiegną na jeszcze ciepły kawałek tego maślanego ciasta. Rozgrzewajcie piekarnik! :)

jabłecznik na kruchym cieście jabłecznik na kruchym cieście

Szarlotka. (tortownica o średnicy 22-23 cm)

Ciasto:

  • 280 – 300 g mąki pszennej,
  • 125 g zimnego masła,
  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka wódki,
  • ok. 2 łyżki zimnej wody,
  • 1/4 łyżeczki soli,
  • szczypta sody oczyszczonej.

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek (waga przed obraniem),
  • 1/2 szklanki cukru (lub więcej, w zależności od gatunku jabłek),
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki kardamonu,
  • 2 łyżki masła,
  • odrobina wody do podlania jabłek,
  • 1/2 proszku budyniowego waniliowego bez cukru + kilka łyżek wody.

Dodatkowo: 3 białka, 1/2 proszku budyniowego waniliowego bez cukru.

Ciasto. Z podanych składników na ciasto z wyjątkiem wody zagniatamy ciasto (najszybciej przy użyciu miksera z odpowiednią końcówką). Na koniec dodajemy stopniowo wodę i wyrabiamy ciasto – powinno być gładkie, nie klejące, niezbyt twarde. Dzielimy na dwie części. Jedną rozwałkowujemy na szerokość blaszki, w której będziemy piec ciasto. Formę smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Formę z ciastem nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki. Drugą część ciasta zawijamy w folię i odkładamy do zamrażarki.

Masa jabłkowa. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i dzielimy na średniej wielkości kawałki. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło, wrzucamy kawałki jabłek oraz przyprawy. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem, aż jabłka zmiękną. Proszek budyniowy rozrabiamy z kilkoma łyżami wody, by nie było grudek i wlewamy do masy jabłkowej. Zagotowujemy i dokładnie mieszamy, aż zgęstnieje Odstawiamy do ostygnięcia.

Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 st C na 10 minut. Białka pozostałe z ciasta kruchego ubijamy na sztywno. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika i rozprowadzamy na nim połowę ubitych na sztywno białek. Do drugiej połowy dodajemy pozostałą część proszku budyniowego i miksujemy przez chwilę. Masę jabłkową wykładamy na podpieczony spód. Na wierzch jabłek rozprowadzamy pianę z budyniem i ścieramy drugą część ciasta kruchego – jako kruszonkę. Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy ok. 40 – 50 minut – do zrumienienia ciasta.

Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

* Masa jabłkowa w temperaturze pokojowej może mieć dość luźną konsystencję – w zależności od ilości płynu i temperatury otoczenia, warto wtedy przechowywać ciasto w lodówce by masa stężała.

jabłecznik na kruchym cieście

[źródło: E. Mórawska „O jabłkach”]

Tagi: , , ,

1 komentarz

  1. marcelina 22 sierpnia, 2015 at 10:14 Reply

    Klasyka! Uwielbiam szarlotkę i chyba całą blaszkę tego ciasta mogłabym zjeść :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *