Spaghetti ze szpinakiem i orzechami włoskimi.

Bez zbędnych wstępów. Ci, którzy próbowali – wiedzą, że dobre. Tym, którym jeszcze szpinak straszny – polecam i zachęcam.

Czosnek, szpinak i ser pleśniowy tworzą niezwykle dobraną grupę. Najlepsi koledzy. Do tego chrupkie orzechy włoskie i mamy wspaniałe, bardzo szybkie w przygotowaniu danie. Ja już podczas przygotowań karmiłam swoje zmysły zapachami i smakami..

Do dzieła!

Składniki (na ok.2-3 porcje):

  • makaron (spaghetti pełnoziarniste)
  • szpinak (w moim przypadku mrożony, opakowanie 500g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 op. sera pleśniowego z dodatkiem czosnku i szczypiorku
  • garść pokruszonych orzechów włoskich
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz.

Włączamy wodę na makaron. Gdy się zagotuje, solimy i wrzucamy 2-3 porcje spaghetti, gotujemy al dente.

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy czosnek, nie za długo, by nie nabrał goryczki. Dodajemy szpinak. Po kilku minutach – gdy szpinak się rozmrozi, a woda odparuje – dodajemy pokruszony ser. Miałam akurat taki z dodatkiem czosnku i szczypiorku, może być równie dobrze gorgonzola, czy nawet serek topiony. Dusimy kilka minut czekając, aż ser połączy się ze szpinakiem. Obficie doprawiamy gałką muszkatołową, solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed samym podaniem dorzucamy pokruszone orzechy.

Łączymy makaron z sosem i gotowe.

Tagi: makaron, , szpinak

Komentarze: 6

  1. Tyna 8 lutego, 2012 at 15:17 Reply

    Nie trzeba mnie przekonywać, pyszna propozycja!:)

  2. m.Lucyna 8 lutego, 2012 at 15:53 Reply

    Zdjęcia i opis potrawy super !!! Gratuluję rozwijających się zdolności kulinarnych -:)

  3. magnolia0joaska 9 lutego, 2012 at 23:14 Reply

    Mmmm….pycha!

  4. magnolia0joaska 9 lutego, 2012 at 23:15 Reply

    Trzeba byc jeszcze ‚dobrym z matmy’ by dodać komentarz – sprytne :))))

    • Gosia 10 lutego, 2012 at 08:23 Reply

      na coś się jednak ta matematyka przydaje ;)

  5. Asia 16 lutego, 2012 at 13:26 Reply

    Mniam moje ulubione składniki razem. Proste a takie efektowne. Muszę spróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *