Spaghetti Alla Puttanesca.

Lub po prostu makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym.

spaghetti z tuńczykiem

Na zabieganie, na przeciwności losu. Na wewnętrzne konflikty i ciągłe zakazy. Kuchenne momenty są oderwaniem, samolubną ucieczką. I oby ich więcej..

Moje wykonanie jest pewną wariacją na temat tradycyjnej pasty włoskiej. Łączą się w niej bardzo wyraźne, ale też i nietypowe smaki – czosnku, papryczek chili, oliwek, tuńczyka, natki pietruszki i pomidorów. W oryginale również – anchois i kaparów. Podobno wiąże się z nim wiele historii, związanych najczęściej z paniami lekkich obyczajów, bo to od nich pochodzi nazwa (spaghetti w stylu kurtyzany). Jeśli wierzyć pogłoskom – nie dziwię się wcale, że ten szybki i ostry makaron zwabiał owym paniom klientów.

Smaki są dla mnie zupełnie nowe. To dużo lżejsza pasta niż klasyczne włoskie bolognese. Charakterystyczne w smaku, pikantne i wyraziste, choć lekkie. Z wyczuwalną natką pietruszki i mimo wszystko ginącym gdzieś tuńczykiem.

Bazowałam na przepisie Jamiego Oliviera zawartym w jego książce „30 minut w kuchni”. Jeśli chcielibyście spróbować dokładnej wersji z książki, dodajcie sok z 1 cytryny, puszkę (30g) anchois w oliwie oraz łyżkę odsączonych kaparów.

Dla miłośników włoskich smaków, oliwek i tuńczyka, polecam!

makaron z tuńczykiem

Spaghetti Alla Puttanesca.

Składniki na 3 porcje.

  • makaron spaghetti,
  • 1 puszka tuńczyka w oliwie,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1-2 świeże papryczki chili,
  • mały pęczek natki pietruszki,
  • ok. 15 czarnych oliwek,
  • mielony cynamon,
  • 1 puszka pomidorów,
  • sól, pieprz, cukier do smaku.

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę na makaron. Gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu.

Na dużą patelnię wlewamy oliwę z tuńczyka, w razie potrzeby dodajemy łyżkę lub dwie dobrej jakości oliwy. Wyciskamy na patelnię 2 ząbki czosnku, drobno posiekane papryczki chili oraz łodyżki natki. Smażymy przez 2 minuty. Następnie dodajemy tuńczyka, rozdzielając go na kawałki i oliwki pokrojone w plasterki. Doprawiamy solidną szczyptą cynamonu (jak on podkręca smak!) i pomidory z puszki. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru. Wg oryginału – również sokiem z cytryny, jednak dla mnie kwaśność pomidorów była wystarczająca.

Ugotowany al dente makaron wrzucamy na patelnię i porządnie mieszamy. Posypujemy drobno posiekaną natka pietruszki i podajemy.

Smacznego!

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 4

  1. Veronica 5 października, 2012 at 22:03 Reply

    Ja robie makaronik z tuńczykiem, pietruszka, oliwkami i tartym serem. Z pomidorami tez jest na pewno smakowity :)

  2. agattekh 7 października, 2012 at 08:52 Reply

    Ja robię makaron z tuńczykiem w sosie cytrynowym tez pyszne, muszę wypróbować kiedyś Twojego przepisu, bo wygląda wybornie :-)

  3. Canette 29 października, 2012 at 12:21 Reply

    Bardzo lubię ten makaron, muszę znowu zrobić :D

  4. Emil 2 października, 2014 at 20:02 Reply

    Fantastycznie wygląda to danie, smakuje pewnie jeszcze lepiej. Uwielbiam wszelkie spaghetti, również te pomidorowe, z dodatkiem przecieru Pomidori, nadający się do tego typu dań. Potrawa boska, przepis na nią suuper. Polecam.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *