Śniadaniowo. Owsiankowo.

Owsiane śniadanie to zapowiedź dobrego dnia.

Śniadanie jest dla mnie prawdziwą ucztą. To MÓJ czas, w którym się zatracam. Nabieram siły na nadchodzące godziny, rozgrzewam organizm. I jeśli jest to gorąca, aksamitna w smaku owsianka pełna bakaliowych pyszności, to wiem, że to będzie dobry dzień.

Dziś były rodzynki, orzechy laskowe i siemię lniane.

Składniki:

  • mleko
  • płatki owsiane
  • garść rodzynek
  • garść orzechów laskowych
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • łyżeczka fruktozy dla nadania słodyczy.

Do gorącego mleka wsypujemy siemię lniane oraz płatki owsiane – ilość zależna od apetytu i upodobań gęstości owsianki. Gotujemy kilka minut dla uzyskania wymaganej konsystencji. Ja lubię owsiankę, w której mleko zaczyna być aksamitnie gładkie, gęstniejące, a płatki owsiane zachowują swoją strukturę, nie rozgotowują się. Na koniec dodajemy rodzynki i orzechy. Można posłodzić cukrem, słodzikiem lub miodem.

I to jest recepta na piękny dzień.

A na zakończenie cytat. Idealny, co do słowa opisujący moją miłość do owsianek:

„Najpierw nie możesz jej jeść, bo jest taka gorąca. Za zimna też nie nadaje się do spożycia. Różnica między tymi dwoma etapami wynosi zaledwie 3 minuty. Kiedy trafisz na owsiankę we właściwym momencie, czujesz się tak, jakby otulał cię kaszmirowy koc. Ta potrawa niesie pocieszenie i rozgrzewa duszę. Kiedy ją spożywasz, wyobrażasz sobie, że na ziemi nie istnieje taki problem, którego nie dałoby się rozwiązać.” [„Tost. Historia chłopięcego głodu” N. Slater]

Tagi: , , ,

Komentarze: 4

  1. z 15 lutego, 2012 at 08:40 Reply

    ach musiala byc przepyszna! uwiebiam wlasnie ten ‚stan’ gdy mleko jest gładkie, a płatki owsiane zachowują swoją strukturę!! :) tylko niestety nie zawsze mi sie to udaje ;(

  2. m. 15 lutego, 2012 at 10:30 Reply

    Jestem w pracy … ups :)
    Teraz u mnie jest godz. 10:35 –
    po śniadaniu – wspomnienie,
    do obiadu – daleko,
    a na widok zdjęć i opisu moje ślinianki wydzielanie mają potrójnie wzmożone …

  3. asieja 15 lutego, 2012 at 15:33 Reply

    co do poranków i owsianki.. myślę dokładnie tak samo.

  4. Kropka 15 lutego, 2012 at 19:35 Reply

    O tak! Zawsze lubiłam owsiankę… :) a cytat – poezja! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *