Sernik Oreo.

Przepyszny sernik na zimno z ciasteczkami oreo.

Oczywiście ciasteczka możemy zamienić na inne kakaowe markizy z nadzieniem – najlepiej waniliowym, świetnie nadają się podróbki oreo z Lidla.

Sernik jest szybki w przygotowaniu i naprawdę bezproblemowy. A efekt? Kremowy, nieprzesłodzony. Przełamany słodyczą ciasteczek. Na upalne letnie dni idealny.

sernik na zimno bez pieczenia

sernik na zimno bez pieczenia

Sernik Oreo. (tortownica o średnicy ok. 22-23 cm)

Spód:

  • 135 g kakaowych ciasteczek (bez kremu),
  • 65 g rozpuszczonego masła.

Masa serowa:

  • 1 kg sera twarogowego,
  • 250 g cukru (lub więcej, jeśli lubicie mocno słodkie ciasta),
  • 400 ml śmietany kremówki,
  • 6 łyżeczek żelatyny w proszku,
  • 8 łyżek zimnej wody,
  • 4 łyżki soku z cytryny,
  • ok. 130 g ciasteczek kakaowych z kremem.

Dodatkowo: kakao, czekolada lub pokruszone ciasteczka do dekoracji ciasta.

Przygotowujemy spód. Ciasteczka pozbawiamy nadzienia (odkładamy je na bok) i dokładnie kruszymy – ręcznie lub z pomocą malaksera. Masło rozpuszczamy. Dokładnie łączymy roztopione masło z pokruszonymi ciasteczkami i wykładamy je na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki.

Masa serowa. Twaróg miksujemy z cukrem oraz nadzieniem ciasteczkowym, które zostało nam z przygotowywania spodu. Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy, by napęczniała. Śmietanę ubijamy w osobnym naczyniu na sztywno. Żelatynę podgrzewamy w mikrofalówce przez dosłownie 5-10 sekund, by stała się płynna. Do masy twarogowej dodajemy rozpuszczoną żelatynę oraz sok z cytryny i miksujemy kilka chwil. Dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Na sam koniec dodajemy grubo pokruszone/pokrojone ciasteczka (niezbyt drobno), które delikatnie łączymy z całością.

Masę serowo-ciasteczkową przelewamy na schłodzony spód. Jeśli chcemy udekorować wierzch, najlepiej zrobić to teraz, zanim masa serowa stężeje – świetnie sprawdzają się pokruszone ciasteczka, kakao lub wiórki czekoladowe. Schładzamy w lodówce przez min. 1-2 h.

Po schłodzeniu oddzielamy ciasto od brzegów foremki za pomocą noża i podajemy. Smacznego!

sernik na zimno bez pieczenia [źródło]

Tagi: , ,

Komentarze: 10

  1. Pati 10 czerwca, 2015 at 12:54 Reply

    Ale cudowny! Świetna inspiracja!

  2. kornik 10 czerwca, 2015 at 13:49 Reply

    Omnomnom, pyszności
    Pozdrawiam!
    kornikwkuchni.blogspot.com

  3. Karo In The Kitchen 12 czerwca, 2015 at 22:54 Reply

    Ohesusie… sernik!

  4. Dorota 13 czerwca, 2015 at 12:50 Reply

    Wygląda naprawdę rewelacyjnie. Po prostu świetnie. Jakby rozpływa się na talerzyku! ;)

  5. StoLyzekSzczescia 13 czerwca, 2015 at 16:33 Reply

    Wygląda po prostu obłędnie ;)

  6. gotujzkasia.pl 15 czerwca, 2015 at 21:46 Reply

    Sernik Oreo to jeden z moich ulubionych! Polecam też Oreo panna cottę :) Na lidlowych ciachach też jest pyszna :)

  7. gin 22 czerwca, 2015 at 19:20 Reply

    Rewelacyjnie wygląda taki czarno-biały :)

  8. Cherry&Cinnamon 15 lipca, 2015 at 15:44 Reply

    Nominowałam Cię do Liebster Blog Award. Jeśli masz ochotę dołączyć do zabawy, to zapraszam na Cherry&Cinnamon po więcej informacji :)

  9. Bartosz 9 września, 2015 at 08:34 Reply

    Przepis identyczny z http://wypiekibeaty.com.pl/sernik-oreo/ a nie ma odnośnika… nie ładnie

    • kocie-smaki 10 września, 2015 at 06:26 Reply

      Jest odnośnik na samym dole strony. Przy każdym wpisie, w którym korzystam z innego przepisu podaję źródło pod przepisem, proszę zobaczyć.

Pozostaw odpowiedź Karo In The Kitchen Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *