Sernik cytrynowy z lemon curd.

Sernik z gatunku kremowych i mazistych. Nie puszysty i nie lekki. Raczej ciężki z orzeźwiającą nutą cytrynową. Całość dopełnia mistrzowski lemon curd – mocno cytrynowy i idealnie słodki.

Lemon curd odmienił mój kulinarny gust, przestawił kubki smakowe z opcji „mocno-słodkie, karmelowe” na „orzeźwiające i cytrynowe”. Odkąd przypadkowo skosztowałam tortu bezowego z owym kremem właśnie – oszalałam. Poszukiwałam idealnego przepisu, który odzwierciedliłby wspomnienie tamtego dnia. I udało się. Krem jest wg mnie mistrzowski – nie przesadnie cytrynowy, nie ma w nim ani krzty goryczki. Jest przyjemnie kwaśny, przełamany słodyczą.

Sernik zapisuję jako jeden z najlepszych, jakie do tej pory robiłam. Kremowy i mazizsty – to idealne jego określenia. Polecam gorąco!

Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik cytrynowy z lemon curd. (źródło)*

Składniki na spód:

  • 360g ciasteczek pełnoziarnistych typu digestive,
  • 140g masła.

Masło roztapiamy. Ciastka kruszymy w malakserze na drobny piasek. Łączymy masło z pokruszonymi ciasteczkami aż do otrzymania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Dno oraz boki formy wykładamy ciasteczkami z masłem. Schładzamy w lodówce przez min. 30 minut.

Składniki na masę serową:

  • 1kg twarogu półtłustego lub tłustego zmielonego min.dwukrotnie (użyłam gotowego sera z Piątnicy – polecam!),
  • 180ml śmietany kremówki 36%,
  • 150g drobnego cukru do wypieków,
  • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny,
  • 5 jajek.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Ser miksujemy z cukrem i skórką z cytryny. Dodajemy całe jajka, miksując po każdym dodaniu. Następnie wlewamy śmietanę kremówkę. Miksujemy jedynie przez chwilę, do połączenia się składników.

Przygotowaną masę serową wylewamy na schłodzony ciasteczkowy spód.

Pieczemy w kąpieli wodnej w temperaturze 150st.C przez około 60minut.Studzimy w uchylonym piekarniku. Schładzamy w lodówce przez ok.12h.

Lemon curd: (źródło)

  • 2 cytryny,
  • 2 jajka,
  • 100g cukru,
  • 70g zimnego masła.

W garnku o grubym dnie ubijamy jajka z cukrem. Podgrzewamy delikatnie cały czas mieszając. Stopniowo zwiększamy temperaturę do średniej. Po kilku minutach, gdy jajka będą odpowiednio ciepłe, dolewamy sok i skórkę z 2 cytryn. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Cały czas mieszamy, aż krem się zagotuje. Zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i przecedzamy przez sitko. Przechowujemy w lodówce.

Krem cytrynowy wykładamy na ostudzony/schłodzony sernik. Ja to zrobiłam tego samego dnia, gdy sernik ostygł zupełnie, a następnie schładzałam całość w lodówce przez noc.

SAMSUNG CSC* Składniki podaję na tortownicę o średnicy 24cm.

Tagi: , , , ,

Komentarze: 5

  1. Konczi i Szpileczka 12 czerwca, 2014 at 06:41 Reply

    Ojej jakie pyszności!! Ja poproszę kawałeczek!

  2. Kraina Miodem Płynąca 12 czerwca, 2014 at 08:24 Reply

    Nie przepadam za pieczonymi sernikami (za to lubię w wersji na zimno), ale Twój wygląda naprawdę zachęcająco i do tego pyszny lemon curd? kusi i to bardzo! :)))

    • kocie-smaki 12 czerwca, 2014 at 08:26 Reply

      jest naprawdę pyszny, przebywa w lodówce więc smakuje jak sernik na zimno ;)

  3. Kulinarne Inspiracje 12 czerwca, 2014 at 14:59 Reply

    Piękny!!!

  4. cookingforemily 6 sierpnia, 2014 at 09:43 Reply

    o tak, to by mi na pewno smakowało!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *