Sałatka z quinoa, pomidorami i fetą.

Zdrowa, sezonowa sałatka z komosą ryżową.

Powoli odnajduję nowe zastosowania komosy ryżowej.  Sprawdziła się już w granoli (klik), dziś również w pysznej sałatce z dodatkiem roszponki, pomidorów i fety. Szczególnie pomidorów – własnych, balkonowych i różnych odmian. Pachnących i niesamowicie słodkich. To one spełniają główną rolę i to właśnie teraz jest czas na ich wykorzystanie. Stragany aż uginają się pod ciężarem pomidorowych przyjaciół.

Sałatka sprawdzi się jako lunch, kolacja czy lekki obiad. Może być także rewelacyjnym dodatkiem do grilla. Przypomina odrobinę sałatkę grecką, ale dzięki quinoa jest bardziej sycąca. Polecam bardzo!

sałatka z komosą ryżową

Sałatka z komosą ryżową (quinoa), pomidorami i fetą. (2-3 porcje)

  • 100 g komosy ryżowej białej,
  • dwie garście roszponki,
  • 5-6 pomidorów (najlepiej różnych kolorów i odmian),
  • 1/4 czerwonej cebuli,
  • garść oliwek,
  • kilka rzodkiewek,
  • 250 g fety,
  • dressing: 2 łyżki oleju lnianego, sok z 1/2 cytryny, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżka musztardy ziarnistej, 1 ząbek czosnku, szczypta soli i pieprzu.

Komosę ryżową prażymy w garnku o grubym dnie przez kilka minut cały czas mieszając. Następnie płuczemy na sicie. Zalewamy wodą w stosunku ok. 1:2  i gotujemy z odrobiną soli przez ok. 13-15 minut. Po tym czasie zostawiamy komosę ryżową pod przykryciem, by wchłonęła pozostałą część płynu.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Pomidory kroimy w plastry, mniejsze koktajlowe zostawiamy w całości. Rzodkiewkę i oliwki w plasterki, cebulę w piórka. Fetę kruszymy lub kroimy w większą kostkę.

Składniki dressingu wraz z czosnkiem przeciśniętym przez praskę dokładnie mieszamy.

Roszponkę mieszamy w ostudzoną komosą ryżową. Nakładamy na talerze. Na wierzch układamy pomidory i pozostałe warzywa. Na koniec feta i dressing.

Voila!

sałatka z komosą ryżową

Tagi: , , , , , , ,

Komentarze: 5

  1. StoŁyżekSzczęścia 7 sierpnia, 2015 at 08:03 Reply

    Uwielbiam sałatki , szczególnie w takie upalne dni.

  2. dywany.net 7 sierpnia, 2015 at 22:13 Reply

    Pyszna musi być ta sałatka :)

  3. lekcjewkuchni.blogspot.com 10 sierpnia, 2015 at 14:30 Reply

    Uwielbiam takie sałatki, muszę w końcu kupić komosę i wyczarować z niej coś takiego, pycha:)

  4. Marek 11 sierpnia, 2015 at 16:10 Reply

    W takie upały sałatki są jak znalazł :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *