Sałatka z kaszą bulgur à la tabbouleh.

Szalona wariacja bliskowschodniej sałatki tabbouleh. 

Tradycyjnie tabbouleh przyrządza się z kaszy kuskus, świeżych warzyw oraz dużej ilości ziół. Podstawą są pomidory, ogórki, cebula oraz mięta i natka pietruszki, wzbogacane sokiem z cytryny i oliwą. Spotkałam się z informacją, że kaszy kuskus nie zalewa się wrzątkiem, a pozostawia surową, by napęczniała od soku z warzyw.

Kuskus często zastępowany jest jego zdrowszą wersją – kaszą bulgur, wytwarzaną z ziaren pszenicy durum, czyli jej najzdrowszej odmiany. Ziarenka tej niepozornej (i chyba niepopularnej niestety w Polsce) kaszy zawierają dużo więcej błonnika niż ryż czy jej inne zbożowe krewniaczki – np. wspomniany kuskus czy kasza manna. Są skarbnicą witamin z grupy B, fosforu, wapnia, żelaza i kwasu foliowego – doskonała dla kobiet w ciąży!

sałatka z kaszą bulgut

Sałatka jest niezwykle orzeźwiająca, idealna do grilla czy na szybki lunch. Można ją zabrać ze sobą do pracy – doskonale się chłodzi.

W mojej wariacji zastąpiłam oczywiście kuskus bulgurem, dodałam dodatkowo fetę oraz rzodkiewkę. Składniki można dowolnie modyfikować i jeśli tylko nie upieracie się przy wersji tradycyjnej – dajcie się ponieść kulinarnej wyobraźni. A jeśli macie własną hodowlę ziół to znakomicie – rwijcie wszystko, będziemy szaleć!

sałatka z kaszą bulgut

Sałatka z kaszą bulgur à la tabbouleh.

  • 120 g kaszy bulgur,
  • 1 duży pomidor,
  • 3 ogórki gruntowe,
  • kilka rzodkiewek,
  • 1/2 pęczka szczypiorku z cebulką,
  • 120 g fety,
  • zioła: 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, 3 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej mięty,  1 łyżka posiekanego oregano,
  • dressing: sok z połowy cytryny, 3 łyżki oliwy, sól i pieprz.

Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Warzywa dokładnie myjemy i kroimy w dość drobną kostkę. Zioła bardzo drobno siekamy. W dużej misce łączymy ostudzoną kaszę, warzywa, zioła i pokruszony ser feta. Dodajemy sok z cytryny, oliwę, delikatnie solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na con. 1 h do lodówki.

Smacznego!

sałatka z kaszą bulgut

Tagi: , , , , , , ,

Komentarze: 6

  1. marcelina 14 czerwca, 2015 at 16:35 Reply

    Świetny przepis! Ostatnio zauważyłam, że bardzo mało robię sałatek, a to przecież taka bomba witaminowa :)

  2. foodmania 14 czerwca, 2015 at 20:11 Reply

    wspaniała sałatka!

  3. AZgotuj 16 czerwca, 2015 at 18:30 Reply

    Do pracy w pojemnik i jest pysznie i zdrowo:)

  4. Anna | Studio Kuchnia 17 czerwca, 2015 at 14:00 Reply

    Pyszne, uwielbiam takie!!

  5. StołyżekSzczęścia 19 czerwca, 2015 at 18:06 Reply

    To coś dla mnie – wielbicielki kaszy ;)

  6. Pati 1 lipca, 2015 at 11:52 Reply

    Bulgur zawsze stawiam na podium kasz wyżej niż kuskus…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *