Sałatka typu Panzanella.

Klasyczna florencka sałatka z chleba i pomidorów. Aż do XX wieku jej głównym składnikiem była cebula, którą potem zastąpiły pomidory. Idealna na letni obiad lub kolację. Proste, dobrej jakości składniki po raz kolejny okazują się najlepszymi kompanami nietuzinkowych dań.

Wrzuć do miski pachnące pomidory, świeżą aromatyczną bazylię, skrop oliwą z czosnkiem.. Do tego chrupiące czosnkowe grzanki. Czerwona cebula nadająca ostrości. Będzie pysznie, zobaczysz.

Panzanella to kolejna propozycja z książki „Poniedziałki bez mięs”. W oryginale występuje z selerem naciowym i kaparami. U nas z miksem sałat. Pomidory, bazylia, cebula i grzanki – bezwzględnie. Z resztą można kombinować.

Panzanella

Panzanella. (2-3 porcje)

  • 4 kromki chleba (w oryginale ciabatta),
  • 2 łyżki oliwy extra virgin,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pomidory,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1/2 ogórka,
  • dwie garście miksu sałat,
  • garść listków bazylii,
  • garść czarnych oliwek.

Dressing:

  • 5 łyżek oliwy extra virgin,
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku,
  • sok z połowy cytryny (w oryginale czerwony ocet winny),
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Kromki pieczywa smarujemy oliwą i opiekamy na patelni grillowej lub w piekarniku na złocistobrązowy kolor. Następnie nacieramy oliwą z roztartym czosnkiem i kroimy lub rozrywamy na mniejsze kawałki.

Przygotowujemy dressing z oliwy, czosnku i soku z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki i odstawiamy.

W dużej misce mieszamy pokrojone w kostkę pomidory i ogórka, czerwoną cebulę posiekaną w drobne piórka, oliwki (całe lub pokrojone), porwane listki bazylii, sałatę oraz kawałki pieczywa. Polewamy dressingiem i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy od razu.

Smacznego!

Panzanella

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 3

  1. Kraina Miodem Płynąca 29 lipca, 2014 at 13:14 Reply

    Uwielbiam różnego rodzaju sałatki, a z grzankami czosnkowymi podaję często, bo mój mąż bardzo lubi- fajnie podkręcają smak sałatki :) Panzanella- jak fajnie brzmi :)))

  2. Grażyna 29 lipca, 2014 at 21:01 Reply

    Dojrzewają mi pomidory i ogórki, zrobię niebawem :)

    • kocie-smaki 30 lipca, 2014 at 07:07 Reply

      z własnego zbioru będzie jeszcze smaczniej :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *