Sałatka Cezar – po naszemu.

Przedstawiam Wam naszą wersję słynnej włoskiej sałatki z dodatkiem filetów z indyka oraz pomidorów. 

Oryginalna receptura zawiera jedynie sałatę rzymską, grzanki oraz parmezan. I oczywiście bezbłędny sos na bazie oliwy, jajek, sosu Worcestershire oraz soku z cytryny.

Konieczność zrezygnowania z surowych jajek, przemycanie mięsa oraz uwielbienie do pomidorów zaowocowało naszą wersją sałatki Cezar. Tak otrzymaliśmy dość lekką, ale też sycącą sałatkę z przepysznym dressingiem na bazie jogurtu, anchois i czosnku (bez jajek). O ile całość można dowolnie modyfikować – mając świadomość, że każda zmiana oddala nas od oryginału – to bezsprzecznie najbardziej stałym elementem okazuje się sos i to nad nim warto popracować, by nadać całości odpowiedniego aromatu.

Na obiad, lunch lub kolację – polecam!

caesar salad

Sałatka Cezar – po naszemu. (2 porcje)

  • 1/2 dużej sałaty rzymskiej (ok. 7 – 8 liści),
  • 1 pomidor,

Indyk:

  • 200 g filetu z indyka,
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie, chili, słodka czerwona papryka.

Grzanki:

  • 4 kromki pieczywa tostowego,
  • oliwa,
  • 1 ząbek czosnku.

Dressing:

  • 1 filecik anchois,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 60 g gęstego jogurtu naturalnego,
  • 15 g majonezu,
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 40 g parmezanu (lub innego twardego sera),
  • sól, pieprz.

Filet z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w podłużne paski. Marynujemy w jogurcie z przyprawami przez min. 1 h (najlepiej całą noc).

Sałatę myjemy i rwiemy na mniejsze kawałki. Pomidora myjemy, kroimy na 8-10 części.

Przygotowujemy dressing – wszystkie składniki sosu miksujemy na gładką pastę (zostawiamy odrobinę sera do posypania przed podaniem). W razie potrzeby doprawiamy dodatkowo solą, pieprzem, sokiem z cytryny. W dużej misie mieszamy sałatę z sosem.

Indyk: Na nieprzywierającej patelni lub patelni grillowej smażymy fileciki z indyka, aż do zrumienienia – przewracając co kilka minut na drugą stronę (marynata jogurtowa początkowo będzie się mocno pienić, ale ostatecznie wyparuje).

Grzanki: Na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku rumienimy kromki chleba pokrojone w kostkę.

Na talerzach rozkładamy sałatę pokrytą sosem, następnie cząstki pomidorów oraz gorącego indyka. Polewamy pozostałym sosem, posypujemy serem i gorącymi, chrupiącymi grzankami.

Smacznego!

caesar salad

Tagi: , , , ,

Komentarze: 5

  1. Dorota 19 maja, 2015 at 17:42 Reply

    Zdecydowanie wolę Waszą, szczególnie dressing! :)

  2. Anna | Studio Kuchnia 19 maja, 2015 at 19:29 Reply

    Uwielbiam!:)

  3. Patyska 22 maja, 2015 at 06:45 Reply

    Myślę, że Twoja wersja cezara bardziej by mi przypadła do gustu niż oryginał :)

  4. Beti 22 maja, 2015 at 11:37 Reply

    Uwielbiam sałatki :))

  5. iza 25 maja, 2015 at 18:06 Reply

    Twoja wersja jest bardzo apetyczna

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *