Risotto z kurczakiem i warzywami.

Risotto z kurczakiem i warzywami, czyli bardziej wykwintna wersja tradycyjnej potrawki z kurczaka.

Zamiast sosu zagęszczanego mąką używamy sera i masła, które nadają całości pysznej kremowości. Ryż arborio skleja całość w delikatny obiad. I tak w jednym garnku w ciągu 20 minut przygotowujemy cały posiłek. Minimum wysiłku, a efekt przepyszny.

Marchewkę z groszkiem możemy zastąpić innymi warzywami, modyfikując w ten sposób smak dania. W sezonie użyjemy warzyw świeżych, teraz z powodzeniem sprawdzą się mrożonki.

Polecam serdecznie!

Risotto z kurczakiem i warzywami.

Risotto z kurczakiem i warzywami. (2 porcje)

  • 100 g ryżu arborio,
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka,
  • ok. 150 g marchewki z groszkiem (mrożonej),
  • 1/2 cebuli,
  • 50 g twardego sera długo dojrzewającego,
  • 30 g masła + 1 łyżka oleju,
  • 0,5 l bulionu drobiowo-warzywnego (lub wody),
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa curry, zioła prowansalskie, sok z połowy cytryny.

Filet z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w ok. 1-2 cm kostkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy ziołami prowansalskimi i przyprawą curry oraz skrapiamy sokiem z połowy cytryny. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę.

Przygotowujemy pozostałe składniki – cebulę siekamy w drobną kostkę, ser ścieramy na tarce o małych oczkach, bulion podgrzewamy, by był cały czas gorący.

W garnku o grubym dnie rozgrzewamy połowę masła i 1 łyżkę oleju. Szklimy cebulę przez kilka minut. Następnie dodajemy kurczaka w przyprawach i smażymy, aż białko się zetnie. Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy – około minutkę, by ryż również się zeszklił. Teraz rozpoczynamy dolewanie gorącego bulionu – po jednej chochelce, każdą następną dodając gdy ryż wchłonie poprzednią porcję płynu. Po ok. 5 minutach, dodajemy marchewkę z groszkiem (u mnie mrożona). I dalej gotujemy na małym ogniu, cały czas dolewając bulion.

Na koniec, tzn. gdy minie czas gotowania ryżu (zazwyczaj to ok. 15 minut) zestawiamy garnek z ognia. Dodajemy drugą połowę masła oraz starty ser. Dokładnie mieszamy, aż masło i ser się roztopią zagęszczając całość. Smakujemy i w razie potrzeby doprawiamy.

Podajemy od razu. Możemy posypać na wierzchu dodatkową porcją sera lub np. natką pietruszki.

Smacznego!

Risotto z kurczakiem i warzywami.

Tagi: , ,

Komentarze: 2

  1. MARTA 30 marca, 2015 at 13:49 Reply

    risotto uwielbiamy, czesto robi je mój mąż,,,chętnie wypróbujemy Twój przepis…

  2. Anna | Studio Kuchnia 31 marca, 2015 at 11:48 Reply

    Proste, ale jakie pyszne.)

Pozostaw odpowiedź Anna | Studio Kuchnia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *