Razowe bułeczki bolognese.

Bułeczki z mąki pełnoziarnistej wypełnione nadzieniem bolognese. Gorące prosto z pieca – smakują wybornie. Następnego dnia możemy je odgrzać, by znów cieszyć się aromatem świeżego pieczywa. Na obiad, na lunch, na kolację. Polecam :)

Przepis zaczerpnęłam z bloga Anyżkowo. Nie robiłam specjalnie nadzienia do bułeczek, wykorzystałam resztkę (dosłownie małą miseczkę), która została nam z dnia poprzedniego.  Zamieniłam mąkę pszenną zwykłą na pełnoziarnistą, posypałam siemieniem lnianym – dla zdrowotności i estetyki. I zajadaliśmy się nimi ze smakiem.

Wbrew pozorom nie wymagają dużo pracy, a jedynie cierpliwości. Zagniatamy ciasto – odstawiamy. Lepimy bułeczki – odstawiamy. Wstawiamy do pieca i czekamy aż pięknie wyrosną i nabiorą rumieńców.

bułeczki śniadaniowe sos bolognese

Bułeczki bolognese (składniki na ok.12 małych bułeczek):

  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 13g suszonych drożdży (w oryginale było 10g, dałam więcej ze względu na mąkę),
  • 1/3 szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 jajko,
  • 2,5  szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej,
  • 1 szklanka mąki pszennej zwykłej,
  • jajko do posmarowania,
  • tymianek i siemię lniane do posypania.

Nadzienie bolognese (składniki orientacyjne, gdyż korzystałam z sosu z poprzedniego dnia, a poza tym każdy ma swój sposób na bolognese):

  • 300g mięsa mielonego z indyka,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  • kilka łyżek koncentratu pomidorowego,
  • sól, pieprz, cukier, tymianek, oregano (wg upodobań),
  • oliwa do smażenia.

Do miski wsypujemy składniki suche: mąkę, drożdże,  sól i cukier. Dolewamy ciepłą wodę, olej, jogurt. Wbijamy jajko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości, tj. ok 1 godzinę.

W tym czasie możemy przygotować nadzienie. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy przez chwilę. Dorzucamy mięso i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pomidory i dusimy ok.20minut. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru (by złagodzić kwaskowate pomidory), tymiankiem, oregano i koncentratem pomidorowym, wg smaku. Konsystencja sosu powinna być raczej gęsta.

Gdy ciasto wyrośnie, odgazowujemy je (uderzamy mocno pięścią) i chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość ok.0,5-1cm i dzielimy na części. Na każdą część nakładamy łyżkę farszu i formujemy bułeczki (najlepiej zawinięciem do dołu). Tak przygotowane bułeczki układamy z zachowaniem małego odstępu na blasze lub naczyniu żaroodpornym (w okrągłym kształcie wyglądają uroczo) i odstawiamy znów na ok. 0,5h do napuszenia.

Smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy tymiankiem i siemieniem lnianym. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200st (termoobieg) przez 25minut.

Zajadamy gorące! :)

bułeczki z nadzieniem

bułki z farszem

Tagi: , , , ,

Komentarze: 4

  1. bernadeta 21 lutego, 2013 at 17:00 Reply

    bomba przepis. zapisuje.

  2. Nashelly 22 lutego, 2013 at 21:25 Reply

    Uwielbiam sos bolognese, w bułeczkach musi smakować obłędnie! *_*

  3. bebak21 23 lutego, 2013 at 21:42 Reply

    Wyglądają niezwykle apetycznie :)

  4. Gosia 17 czerwca, 2013 at 16:11 Reply

    Wyglądają świetnie . Właśnie je zapisałam w moim zeszycie z przepisami . Na pewno za niedługo zrobię. Już nie mogę się doczekać ! :)
    Już karmię moimi wypiekami całą rodzinę, więc na pewno się ucieszą ;D

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *