Racuszki z dyni.

Pyszna śniadaniowa propozycja – mięciutkie i delikatne drożdżowe racuszki dyniowe na bazie razowej mąki orkiszowej. Neutralne w smaku, delikatnie słodkie idealnie przyjmują wszelkie dodatki – cukier puder, konfiturę, powidła czy zwykły dżem.

Teraz zimą, to doskonały pomysł na wykorzystanie puree z dyni i wyczarowanie pysznego, słodkiego śniadania. Jeśli tylko macie zapasy dyniowego puree – działajcie! W sezonie dyniowym oczywiście używamy świeżego (tutaj instrukcja).

A może w dyniowym szaleństwie będziecie mieli ochotę na inne placuszki? Na maślance z dodatkiem mąki gryczanej (tutaj) lub twarogowe ze skórką cytrynową (tutaj)?

placuszki dyniowe, racuchy

Drożdżowe racuszki dyniowe. (ok. 16 sztuk)

  • 1 szklanka pure z dyni (rozmrożonego lub świeżego),
  • 2 jajka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżki ksylitolu + 2 łyżeczki cukru,
  • 2 szklanki mąki orkiszowej razowej + 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • szczypta soli, cynamonu i kardamonu,
  • 3 łyżki wiórek kokosowych,
  • olej kokosowy do smażenia.

Przygotowujemy rozczyn: w rondelku podgrzewamy 1/4 szklanki mleka, dodajemy drożdże, 2 łyżeczki cukru oraz 2 łyżki mąki pszennej. Odstawiamy, aż drożdże zaczną pracować.

Jajka roztrzepujemy z ksylitolem, dodajemy przyprawy (szzczyptę soli, cynamonu i kardamonu), puree z dyni, mąkę orkiszową, pozostałą część mleka oraz wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie mieszamy. Po kilkunastu minutach dodajemy rozczyn. Mieszamy i odstawiamy na ok. 15-20 minut, aż ciasto troszkę podrośnie.

Smażymy placuszki na nieprzywierającej patelni z odrobiną oleju kokosowego po ok. 1-2 minuty z każdej strony, aż zbrązowieją.

Podajemy z ulubionymi dodatkami (cukier puder, dżem, konfitura, powidła).

placuszki dyniowe, racuchy

(inspiracja)

Tagi: , , , ,

Komentarze: 4

  1. Zuza 2 marca, 2015 at 10:01 Reply

    śniadanie mistrzów :D :) <3

  2. foodmania 2 marca, 2015 at 16:51 Reply

    świetne racuszki, uwielbiam wszystko, co dyniowe!

  3. Ola in the kitchen 3 marca, 2015 at 10:36 Reply

    Wyglądają bardzo puszyście i delikatnie. Bardzo apetyczne śniadanie :D

  4. gin 3 marca, 2015 at 22:14 Reply

    U mnie każde placuszki są miło widziane, a te wyglądają wyjątkowo smakowicie (wiadomo – dynia) :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *