Pulpeciki w sosie curry.

Ohh! Ależ ja miałam ochotę na takie smaki!

Kremowy sos z dodatkiem mleczka kokosowego przełamany kwaśnymi pomidorami. Mocno pikantny. Do tego delikatne pulpeciki drobiowe z dodatkiem imbiru i indyjskich przypraw. No niebo w gębie.

Składników nie jest wiele, za to lista przypraw całkiem długa. Warto się w nie zaopatrzyć, bo wystarczają na długo i pozwalają na tworzenie coraz to nowych dań i wariacji smakowych. Wystarczą pomidory, coś dla kremowości – śmietana, mleczko kokosowe, jogurt; do tego dodatki warzywne – w sezonie marchewka, kalafior, dynia, szpinak (zobacz tutaj), poza sezonem mrożony groszek lub fasolka szparagowa; i jakieś białko – kawałki kurczaka, pulpeciki z mięsa mielonego lub w wersji wege – ciecierzyca. I w 20 minut obiad gotowy! Do tego ryż lub chlebki naan, genialne do wybierania sosu! :)

Pulpeciki w sosie curry.

Pulpeciki w sosie curry.

Klopsiki:

  • 300 g mielonego mięsa z indyka,
  • 0,5 łyżeczki karahi chicken masala (lub innej indyjskiej mieszanki przypraw),
  • 0,5 cm imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka kaszy manny,
  • sól i pieprz.

Sos:

  • 1 duża szalotka,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • ok. 250 ml mleka kokosowego,
  • 100 g fasolki szparagowej lub groszku (w sezonie najlepiej świeże, u nas mrożone),
  • przyprawy: 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka płatków chili, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 2 cm imbiru, 1 łyżeczka garam masala, 0,5 łyżeczki kurkumy, 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki, 1 łyżka sosu sojowego,
  • olej do smażenia.

Przygotowujemy klopsiki mieszając wszystkie składniki (imbir i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki). Odstawiamy na bok.

Siekamy drobno cebulę. Przygotowujemy przyprawy, które ucieramy w moździerzu – ziarna kolendry, kumin, płatki chili oraz imbir.

Z mięsa mielonego formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego (najłatwiej, gdy ręce zwilżamy zimną wodą). Smażymy klopsiki na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane. Przewracamy je na boki, by zrumienić je z każdej strony. Zdejmujemy z patelni na talerz.

Na tą samą patelnię wrzucamy posiekaną cebulę oraz pastę z przypraw, którą mamy w moździerzu. Smażymy kilka minut, w międzyczasie dosypujemy kurkumę, paprykę słodką oraz garam masalę. Gdy cebula z przyprawami się przesmaży, dodajemy krojone pomidory oraz mleczko kokosowe. Dokładnie mieszamy. Zagotowujemy. Dodajemy fasolkę szparagową oraz klopsiki. Przykrywamy patelnię i dusimy wszystko ok. 10 minut. Na koniec dodajemy sos sojowy do smaku i ew. doprawiamy dodatkowo solą, sokiem z cytryny lub chili.

Podajemy gorące – z ryżem lub chlebkami naan.

Pulpeciki w sosie curry.

Tagi: , , , ,

Komentarze: 9

  1. Anna | Studio Kuchnia 24 stycznia, 2015 at 17:30 Reply

    Wygląda bardzo zachęcająco; ))

  2. skoraq cooks 24 stycznia, 2015 at 17:33 Reply

    Zjadłabym z wielkim smakiem :-)

  3. Ewelina 25 stycznia, 2015 at 15:27 Reply

    Zrobiłam dziś na obiad – przepyszne!

  4. Marcelina 27 stycznia, 2015 at 11:00 Reply

    Chciałoby się spróbować! :)

  5. Asia 27 stycznia, 2015 at 19:03 Reply

    Wyglądają przepysznie!:)

  6. Iga M. 29 stycznia, 2015 at 08:10 Reply

    Dawno nie jadłam curry, muszę zrobic użytek z mleczka kokosowego, które juz jakiś czas czeka na swoją kolej:)

  7. szczypta cukru 31 stycznia, 2015 at 13:09 Reply

    Uwielbiam dania curry! Twój przepis brzmi niezwykle zachęcająco, w tym tygodniu na pewno wypróbuję. :)

  8. Angie 4 lutego, 2015 at 08:10 Reply

    Bardzo lubię takie orientalne dania, mają niesamowiy smak i aromat, a Twoje tak właśnie się zapowiada; )

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *