Pleśniak.

Pyszne ciasto o niewdzięcznej nazwie. 

Pleśniak jest wypiekiem typowo jesiennym. Przypominam sobie o nim właśnie teraz, gdy jabłka nabierają cudownej słodyczy, orzechy czekają cierpliwie w swoich skorupkach, a półki w spiżarni uginają się od konfitur i innych słoikowych cudowności.

Orzechy zastąpiłam pestkami słonecznika, które po uprażeniu na suchej patelni polałam syropem o smaku orzechów laskowych. Wyszło bardzo aromatycznie!

Kruchy spód, kwaskowate powidła, chrupiący słonecznik i soczyste jabłka. Pysznie jest, naprawdę :)

Pleśniak.

Pleśniak. 

Ciasto:

  • 500 g mąki typ 450,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 250 g zimnego masła,
  • 5 żółtek,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżka śmietany 18%.

Nadzienie:

  • 5 łyżek gęstej konfitury, powideł lub dżemu (o smaku wiśniowym, śliwkowym lub czarnej porzeczki),
  • 1 i 1/2kg jabłek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 100 g ziaren słonecznika + kilka łyżek syropu o smaku orzechów laskowych (lub miodu).*

Piana:

  • 5 białek,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki budyniu śmietankowego.

Ciasto:
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy posiekane zimne masło, żółtka, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części – jedną większą (2/3) oraz jedną mniejszą (1/3). Do mniejszej dodajemy kakao, zagniatamy i odkładamy zawinięte w folię spożywczą do zamrażarki. Większe ciasto rozwałkowujemy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do lodówki.

Nadzienie:
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, łyżkę cukru, cynamon i kardamon. Mieszamy i odstawiamy.

Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni, aż będą złociste. Jeszcze ciepłe polewamy syropem smakowym lub miodem, by oblepił wszystkie ziarenka.

Piana:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder oraz budyń, aż masa będzie gładka i lśniąca.

Całość:
Piekarnik nagrzewamy do 190 st C (funkcja góra-dół). Ciasto równomiernie smarujemy gęstą konfiturą lub dżemem. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Jabłka dobrze odsączamy z nadmiaru soku (bardzo ważne!) i wykładamy na warstwę ze słonecznikiem. Na jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach połowę odłożonego kakaowego ciasta. Przykrywamy je pianą z białek. Na pianę ścieramy drugą połowę kakaowego ciasta.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 50-55 minut. Podajemy po całkowitym ostygnięciu. Smacznego!

* Słonecznik z powodzeniem możemy zastąpić posiekanymi orzechami włoskimi lub laskowymi (możemy je uprażyć, jednak bez dodatku miodu czy syropu).

Pleśniak.

(inspiracja)

Tagi: , , , ,

Komentarze: 4

  1. sagneska 29 listopada, 2014 at 15:24 Reply

    pycha <3 tak mi się kojarzy z rodzinnym domem :) moja mama robi najlepszy na świecie pleśniak! Ale Twój na pewno też jest pyszny!

    Pozdrawiam :*

    http://www.sagneska.pl

  2. Sosna 29 listopada, 2014 at 20:00 Reply

    Wygląda mega apetycznie. Mniam.

  3. Asia3city 1 grudnia, 2014 at 02:19 Reply

    Co tam nazwa, oczami się je a nie uszami :) Wygląda smakowicie.

  4. FitSweet 6 grudnia, 2014 at 21:15 Reply

    Wygląda pysznie… to ciasto to kwintesencja jesieni…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *