Placuszki owsiane z jabłkiem.

W pochmurne lipcowe poranki organizm domaga się rozgrzania. Gardzi zimnym mlekiem i jogurtem. Granolę odstawia na pracowite dni, gdy czas ucieka zbyt pospiesznie. W spokojne, powolne poranki oczekuje czegoś więcej. Zamiast owsianki więc – placuszki owsiane z jabłkiem, rozgrzewające dosłownie i metafizycznie. Porządna porcja zdrowia.

Placuszki owsiane z jabłkiem. (12-15 sztuk)

  • 1 i 1/4 szklanki płatków owsianych,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 jajko,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 łyżka oleju,
  • 1 jabłko.

Jabłko razem ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Płatki owsiane mielimy na mąkę. Dodajemy jajko, cukier, proszek do pieczenia oraz mleko. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Im dłużej będziemy czekać, tym ciasto stanie się bardziej gęste.

Nie-przywierającą patelnię smarujemy cienko masłem. Nakładamy porcje ciasta po 1-2 łyżki i smażymy na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony, aż będą odpowiednio rumiane.

Podajemy same, z jogurtem, miodem, owocami. Smacznego!

Tagi: , , ,

Komentarze: 3

  1. Kraina Miodem Płynąca 3 lipca, 2014 at 20:36 Reply

    Uwielbiam placuszki na płatkach owsianych, które robię dosyć często, więc koniecznie muszę wypróbować Twój przepis- takie puchate i z jabłuszkiem? pycha! :)

  2. Poezja Smaku 4 lipca, 2014 at 00:02 Reply

    Takie placuszki mogłabym jeść nie tylko w lipcowe poranki :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *