Placuszki drobiowo-brokułowe.

Pomysł na zupełnie inne podanie mięsa i warzyw. Zamiast tradycyjnego fileta z gotowanym brokułem stworzyłam drobiowe placuszki, które maczane w sosie czosnkowym smakują wybornie :) Miła alternatywa dla klasycznych, codziennych obiadów.

A sprawa jest o tyle prosta, że:

  • możecie wykorzystać mięso z kurczaka czy indyka,
  • zamiast brokuła dodać podsmażone i odparowane pieczarki, czerwoną paprykę, cebulkę dymkę, kukurydzę.. co, kto ma w lodówce,
  • zamiast mąki ziemniaczanej możemy zespolić ciasto np. ciastem naleśnikowym – jajko+mąka+mleko,
  • kombinujemy z serami – gouda, parmezan, mozzarella, feta, itp.,
  • przyprawy dodajemy dowolne, w zależności od smaku jaki chcemy uzyskać.

Proste, prawda? :)

Zapraszam do próbowania!

kotleciki drobiowo-warzywne, kotleciki z kurczakiem i warzywami

Placuszki drobiowo-brokułowe (ok. 14 szt.)

  • 1 filet drobiowy (u mnie z indyka, ok. 320 g),
  • 1 brokuł,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 3 jajka,
  • 4-5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • ok. 60 g startego sera (u mnie zwykła gouda),
  • przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chili w proszku, tymianek, bazylia,
  • olej do smażenia (u mnie kokosowy).

Filet z indyka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w drobną kostkę. Solimy, pieprzymy, posypujemy przyprawami. Dodajemy rozgnieciony ząbek czosnku i odstawiamy.

Brokuł dzielimy na różyczki (bez łodygi) i gotujemy ok. 4-5 minut w osolonej wrzącej wodzie. Odcedzamy i rozgniatamy na drobne kawałeczki – nożem, ubijakiem do ziemniaków lub w blenderze.

Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju przez kilka minut, aż zmięknie.

W misce łączymy jajka z mąką ziemniaczaną (najlepiej za pomocą rózgi, żeby nie było grudek). Dodajemy starty ser, przyprawione mięso, rozgnieciony brokuł i podsmażoną cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy więcej mąki.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smażymy niewielkie placuszki po kilka minut z każdej strony. Podajemy z domowym sosem czosnkowym. Smacznego!

kotleciki z kurczaka z warzywami

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 2

  1. szczypta cukru 22 lutego, 2015 at 22:24 Reply

    Przepis brzmi smakowicie. Chociaż nie przepadam za gotowanymi warzywami, to dodatek mięsa chyba pomoże mi je polubić. :)

    • kocie-smaki 23 lutego, 2015 at 13:22 Reply

      Takie placuszki to doskonały sposób na przemycenie w diecie trochę warzyw :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *