Pierogi z jagodami.

Podane z jogurtem i skórką cytrynową. Czy może być pyszniejszy obiad na słodko?

Nie jestem pierogowym mistrzem. Nie lepię po 100-200 sztuk. Znam tylko jeden sposób zaklejania, wzorów pięknych nie potrafię. Ale zwyczajne pierogi z jagodami to żadna trudność. Ciasto najprostsze z prostszych, farsz gotowy – zero wysiłku. Odrobina chęci do lepienia i cudownie sezonowy obiad ląduje na stole. Fioletowy uśmiech jest potwierdzeniem, że warto :)

Pierogi z jagodami.

Pierogi najlepiej smakują świeżutkie, wyłowione prosto z garnka, podane z lekko osłodzonym jogurtem i odrobiną skórki z cytryny.

Poza sezonem możemy też oczywiście użyć jagód mrożonych – nie rozmrażamy ich do lepienia. Lub po krótkim podgotowaniu możemy pierożki zamrozić, by w pewien zimowy dzień cieszyć się ich smakiem.

Pierogi z jagodami.

Pierogi z jagodami. (ok. 50-60 sztuk)

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3/4 – 1 szklanka gorącej wody,
  • 1 łyżka oleju.

Farsz:

  • ok. 400 g jagód,
  • ksylitol/cukier do smaku.

Do podania: jogurt naturalny + ksylitol do smaku + skórka otarta z cytryny.

Z mąki, oleju i gorącej wody zagniatamy elastyczne, sprężyste ciasto. Ilość wody zależy od użytej mąki, dlatego dodajemy ją stopniowo zaczynając od mniejszej ilości. Zawijamy ciasto w folię spożywczą i odkładamy na ok. 20 minut.

Po tym czasie cieniutko rozwałkowujemy porcje ciasta. Wykrawamy kółeczka i napełniamy farszem – u mnie to ok. 1 łyżeczka jagód + 1/4 łyżeczki ksylitolu na każdego pierożka. Dokładnie zalepiamy. Gotujemy przez ok. 2-3 minuty w lekko osolonym wrzątku po kilkanaście sztuk.

Podajemy z posłodzonym jogurtem i posypujemy odrobiną skórki z cytryny.

Smacznego!

Co ważne:

  • do zagniatania ciasta świetnie sprawdzi się robot kuchenny z hakiem, takim jak do ciasta drożdżowego,
  • używamy bardzo gorącej wody do zagniatania ciasta,
  • część ciasta, której aktualnie nie używamy przykrywamy folią spożywczą, by nie wyschło,
  • powycinane z ciasta kółeczka oraz ulepione pierożki również przykrywamy ściereczką lub folią.

Pierogi z jagodami.

Tagi: ,

Komentarze: 3

  1. Beata, Magazyn Kuchenny 26 sierpnia, 2015 at 16:18 Reply

    Dla mnie nie ma znaczenia, jak się  pierogi lepi, wszystkie są pyszne, a z jagodami najpyszniejsze! Oczywiście z gestą, kwaśną śmietaną. Rety, znowu bym zjadła!

  2. Moje Bistro 26 sierpnia, 2015 at 22:49 Reply

    Cudowne! W wersji wysokokalorycznej zjadłabym z sosem jak do kopytek: bułka tarta, masło, cukier. Jejku, zgłodniałam…

  3. marcelina 30 sierpnia, 2015 at 09:45 Reply

    Dla uśmiechu fioletowego chętnie bym kilka spróbowała! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *