Pieczone pierogi z soczewicą i kaszą jaglaną.

Brak pomysłu na przekąskę lub ciepłą kolację?

Pieczone pierogi nadają się idealnie. Bardzo aromatyczne, chrupiące z zewnątrz, skrywające mięciutkie nadzienie pełne zdrowych dodatków. Marchewka, kasza jaglana i zielona soczewica zapewniają sytość i sporą dawkę zdrowa. Drożdżowe pszenno-żytnie ciasto dodaje uroku, roztacza niezwykły aromat podczas pieczenia.

Z podanej porcji wychodzi naprawdę dużo – około 40 pierożków. Warto połowę ciasta wykorzystać na kształt pasztecików (widoczne na zdjęciu), by zużyć więcej nadzienia – jego też wychodzi spora miseczka. Farsz jaglano-soczewicowy jest tak smaczny, że nawet jeśli nie zużyjecie całości, wspaniale nada się np. jako pasta do kanapek.

I co ważne – paszteciki i pierożki następnego dnia są równie smaczne na zimno lub odgrzane w piekarniku zroszone odrobiną wody, by nie wyschły. Możemy je również śmiało mrozić.

Polecam gorąco!

Pierogi z kaszą jaglaną i soczewicą.

Pieczone pierogi z kaszą jaglaną i soczewicą. (inspiracja)

Ciasto:
  • 300 g mąki pszennej typ 450,
  • 50 g mąki żytniej typ 960,
  • 50 g mąki żytniej razowej typ 2000,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3/4 – 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego,
  • duża szczypta majeranku.
 Farsz:
  • 100 g soczewicy zielonej,
  • 100 g kaszy jaglanej,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżka mielonego lnu + 3 łyżki wody (można zastąpić jajkiem),
  • liść laurowy oraz ziele angielskie (do gotowania kaszy i soczewicy),
  • 1 jajko do posmarowania pierożków,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ostra papryka, papryka wędzona, oregano, sos sojowy.

Przygotowujemy zaczyn: w małej miseczce rozcieramy 50 g świeżych drożdży z 2 łyżkami mąki pszennej, 1 łyżeczką cukru i kilkoma łyżkami ciepłej wody. Odstawiamy w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować (pojawią się bąble, masa zacznie rosnąć).

Ciasto. Do dużej miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, majeranek i sól. Następnie gotowy zaczyn, olej i ok. 3/4 szklanki ciepłej wody. Zagniatamy ciasto – powinno być gładkie i elastyczne. W razie potrzeby dodajemy wodę lub mąkę. Wyrabiamy ok. 10 minut, formujemy kulę i odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte lnianą ściereczką na ok. 1 h.

Farsz. Soczewicę oraz kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w wodzie z dodatkiem listka laurowego i ziela angielskiego. Odsączamy na sicie. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy marchew startą na tarce o małych oczkach. Delikatnie solimy i smażymy ok. 5 minut. Zdejmujemy z ognia. W misce mieszamy ugotowaną kaszę i soczewicę, marchewkę z cebulą oraz dodatki i przyprawy. Smakujemy i doprawiamy dodatkowo w razie potrzeby – farsz powinien być wyrazisty w smaku.

Pierogi i paszteciki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na połowę. Jedną część rozwałkowujemy na ok. 2-3 mm i wycinamy kółka na pierożki, które następnie wypełniamy farszem i dokładnie sklejamy. Drugą część rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego boku nakładamy farsz i zwijamy, by uzyskać długi rulon z nadzieniem. Kroimy ostrym nożem w paski o szerokości ok. 2 cm.  Pierogi i paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st C przez ok. 20 minut – do zbrązowienia. 

Studzimy na kartce. Podajemy solo,  z barszczem czerwonym (klasycznie) lub z domowym keczupem.

Pieczone pierogi.

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 6

  1. Ervisha 28 października, 2014 at 09:21 Reply

    Mąka zytnia typ 960?? Nie wiedzialam ze taka jest :) Pierożki super;)

    • kocie-smaki 28 października, 2014 at 09:29 Reply

      @Ervisha jest taka, owszem :) u nas to dokładnie ekologiczna mąka żytnia firmy Bio Planet, używana głównie do wypieku chleba. Pozdrawiam :)

  2. Obiad gotowy! 28 października, 2014 at 14:44 Reply

    ciekawy pomysł i udane połączenie smaków. Zjadłabym chętnie i popiłabym je sokiem warzywnym lub barszczem:)

  3. Poezja Smaku 29 października, 2014 at 01:06 Reply

    Bardzo mi się podoba taki zdrowy farsz i ciasto :)

  4. Aga w kuchni 29 października, 2014 at 07:49 Reply

    wspaniałe :)

  5. FitSweet 30 października, 2014 at 10:25 Reply

    muszą być pyszne…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *