Pęczotto z grzybami.

Nowa odsłona risotto – włoski klasyk w polskim wydaniu z pęczakiem jęczmiennym i grzybami. 

Kaszotto, pęczotto czyli kasza gotowana na sposób włoskiego risotto. Z klasyki pozostawiłam sposób gotowania, ser i masło – dodatki, bez których nasze danie nie może powstać. Dzięki użyciu kaszy pęczak danie jest zdecydowanie zdrowsze, a przy tym jednakowo pyszne i aksamitne.

Smaku dodają suszone grzyby, wywar z nich oraz pieczarki. Do tego szczypta rozmarynu (pozostajemy w klimacie lasu) i tymianku. Smaczne samo w sobie lub jako zamiennik innych węglowodanów w obiedzie.

Polecam!

risotto kaszotto

Pęczotto z grzybami (2 porcje).

  • 130 g kaszy pęczak,
  • 20 g masła,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • garść suszonych grzybów,
  • kilka pieczarek,
  • 140 g sera długodojrzewającego (np. Bursztyn),
  • sól, pieprz, świeży rozmaryn oraz tymianek.

Suszone grzyby wrzucamy do małego rondelka i zalewamy wrzątkiem (ok. 0,5 l). Zostawiamy na średnim ogniu, by wywar z grzybów był cały czas gorący.

Cebulę siekamy drobno. W drugim rondelku o grubym dnie rozgrzewamy łyżkę oleju oraz połowę masła (ok. 10 g). Wrzucamy cebulę i smażymy kilka minut, aż się zeszkli (nie może zbrązowieć). Dorzucamy kilka posiekanych igiełek rozmarynu oraz suchą kaszę. Smażymy cały czas mieszając, aż kasza się zeszkli. Po kilku minutach kaszę solimy oraz rozpoczynamy dolewanie wywaru z grzybów – po jednej chochelce. Każdą kolejną dodajemy dopiero, gdy kasza wchłonie cały poprzednio dodany płyn. W połowie czasu gotowania kaszy dodajemy pokrojone w dużą kostkę pieczarki. Mieszamy i kontynuujemy dolewanie wywaru. Pod koniec gotowania (tj. po ok. 20 minutach – w zależności od rodzaju kaszy) dodajemy pozostałą część masła, starty na tarce ser oraz suszone grzyby z wywaru. Zestawiamy z ognia i dokładnie mieszamy. Smakujemy i doprawiamy – solą, pieprzem oraz tymiankiem.

Podajemy od razu!

Pęczotto z grzybami.

Tagi: , , ,

Komentarze: 3

  1. Marcelina 5 stycznia, 2015 at 16:52 Reply

    Takie pęczotto już od dłuższego czasu za mną chodzi, pycha! :)

  2. Szefowa w swojej kuchni ;-) 5 stycznia, 2015 at 18:14 Reply

    Kocham pęczak, zapisuję to pęczotto do szybkiego(!) wypróbowania. :)))

  3. Anna | Studio Kuchnia 6 stycznia, 2015 at 20:38 Reply

    Pycha, takiego jeszcze nie robiłam,)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *