Owsianka z prażonymi migdałami w miodzie.

Urlop oznacza więcej czasu, powolne poranki, niespieszne śniadania. W tym roku bez wyjazdu, bez gór, bolących nóg i mnóstwa zdjęć. Tym razem na spokojnie, ktoś powiedziałby – nudnie. Ja natomiast odnajduję spokój, nadrabiam zaległości, trwam po prostu. I rozwijam nowe hobby o nazwie „sen” (wyspać się, nie ziewać, nie przecierać zmęczonych oczu). Przeżywam ucztę każdego posiłku, nie pędzę, nie biegnę. Slow down, jak to mówią.

I w duchu tego oto czasu zachęcam Was do rozpoczynania dni od takich sycących, niesamowicie smacznych śniadań pełnych zdrowia.

Owsianka na mleku, z prażonymi migdałami w miodzie.

  • mleko + woda,
  • płatki owsiane,
  • migdały całe (garść),
  • łyżka miodu,
  • coś dla osłody – cukier, słodzik.

W małym garnuszku zagotowujemy wodę z mlekiem, w proporcji pół na pół, ilości – w zależności od apetytu. Gdy się zagotuje, wrzucamy kilka łyżek płatków owsianych, też w zależności od miłości do owsianki. Gotujemy kilka minut na wolnym ogniu, co chwila mieszając. Słodzimy. W tym samym czasie na patelni prażymy posiekane niedbale migdały, aż nabiorą rumieńców. Dodajemy łyżkę miodu i szybko mieszamy, zdejmujemy z ognia. Owsiankę przekładamy do miseczki, na wierzch wykładamy prażone, słodziutkie migdały.

Smacznego i pięknego dnia!

Tagi: , ,

Komentarze: 5

  1. Ervisha 23 października, 2012 at 09:55 Reply

    Wyszła Ci smakowita i zdrowa :D

  2. Małgorzata 23 października, 2012 at 17:41 Reply

    MM pycha!

  3. Nietylkopasta.pl 23 października, 2012 at 20:58 Reply

    Zapraszam na konkurs kulinarny na moim blogu. Trwa tylko do końca października. http://nietylkopasta.pl

  4. Natalia 24 października, 2012 at 23:48 Reply

    Wygląda bardzo apetycznie :)

  5. Crispy Biscuits 27 października, 2012 at 14:25 Reply

    Nie prażyłam jeszcze migdałów w miodzie, ale wyobrażam sobie ich smak… Pycha!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *