Owsianka z karmelizowanym bananem i orzechami.

Kolejna wariacja na temat owsianki. 

Tradycyjna owsianka na mleku to mój śniadaniowy standard. Tylko gorące, upalne dni są w stanie skutecznie zniechęcić mnie do miseczki tego parującego cuda. Dopóki jednak kwietniowa pogoda nas nie rozpieszcza – organizm z błogą przyjemnością domaga się zdrowego i ciepłego rozpoczęcia dnia.

Zawsze inaczej, z innymi dodatkami. Rodzynki, żurawina, owoce, pestki, orzechy, kakao – czego tylko dusza pragnie. Dziś lekkie ochłodzenie poranka, więc serwujemy owsiankę z orzechami włoskimi i karmelizowanym bananem.

Czy można lepiej zacząć dzień?

śniadanie

śniadanie

Owsianka z karmelizowanym bananem i orzechami.

  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1-2 łyżeczki ksylitolu waniliowego (lub cukru waniliowego),
  • 1 banan,
  • 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżeczki miodu.

W rondelku podgrzewamy mleko wraz z płatkami owsianymi. Słodzimy ksylitolem do smaku. Gotujemy do uzyskania pożądanej gęstości płatków owsianych.

Na patelni bez użycia tłuszczu prażymy posiekane orzechy. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę banana, polewamy miodem, mieszamy i smażymy kilka chwil, aż miód pokryje wszystkie składniki.

Gorącą owsiankę przekładamy do miseczki. Na wierzch wykładamy banana z orzechami.

Smacznego!

płatki owsiane, śniadanie

Tagi: , , ,

Komentarze: 2

  1. foodmania 22 kwietnia, 2015 at 17:28 Reply

    wspaniała owsianka na pyszne śniadanie!

  2. Anna | Studio Kuchnia 23 kwietnia, 2015 at 19:25 Reply

    Wspaniałe śniadanie:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *