Mus czekoladowy z truskawkami.

Czekoladowa rozkosz.

Delikatna nutka kawy i alkoholu, orzeźwiające truskawki, chrupiące płatki migdałowe.

Niebo we własnym domu.

Przepis znalazłam na blogu lubietogotowanie. Zbliżały się urodziny M. i już wiedziałam co zrobię na deser. Pucharki zniknęły zostawiając po sobie tylko rozmarzone wspomnienie czekoladowej przyjemności. Dlatego proponuję zrobić porcję podwójną, 4 szklaneczki tylko rozbudzają rozhulane zmysły ;)

Mus czekoladowo-kawowy z amaretto (składniki na 4 porcje):

  • 100g gorzkiej czekolady (min. 70% zawartości kakao),
  • 35g masła,
  • 2 (średniej wielkości) żółtka,
  • 1/2 łyżeczki amaretto (dałam łyżeczkę wódki grejpfrutowej i kilka kropel aromatu migdałowego),
  • 2 łyżki mocnego espresso,
  • 3 (średniej wielkości) białka,
  • 15g cukru pudru,
  • kilka truskawek oraz płatki migdałowe do dekoracji.

Masło i czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. W tym czasie miksujemy żółtka do białości i dodajemy do rozpuszczonej czekolady.  Następnie amaretto i espresso, cały czas mieszamy.

W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, pod koniec dodając cukier puder. Ok. 1/3 ubitej piany delikatnie dodajemy do masy czekoladowej i dokładnie mieszamy. Po chwili dodajemy pozostałą część, mieszamy TYLKO do połączenia się składników. Przygotowaną masę przekładamy do pucharków/szklaneczek i teraz część najgorsza – czekamy ok. 3-4 godziny, aż mus czekoladowy nabierze odpowiedniej konsystencji.

Przed podaniem dekorujemy truskawkami i płatkami migdałowymi.

Smacznego! :)

Tagi: , ,

Komentarze: 9

  1. Eliza 30 maja, 2012 at 13:31 Reply

    Dawno nie robiłam musu czekoladowego a to taka pychota!

  2. slyvvia 30 maja, 2012 at 18:24 Reply

    Truskawki i czekolada to duet idealny, aż ślinka mi cieknie :D

  3. EVE 31 maja, 2012 at 13:38 Reply

    cudownie Ci wyszedł! u nas też szybko znikły wszystkie 4 szklaneczki! :)

  4. Kasia 1 czerwca, 2012 at 14:58 Reply

    Wspaniałe połączenie! Muszę w końcu się zebrać i przygotować truskawki z czekoladą ;)

    • kocie-smaki 1 czerwca, 2012 at 18:35 Reply

      koniecznie, to naprawdę niebo w gębie :)

  5. Pani Fotograf Gotuje 13 czerwca, 2012 at 11:53 Reply

    ale ładnie się prezentuje ten mus, akurat mam ogromną ochotę na coś słodkiego – mocno czekoladowego. Właściwie to tylko po czekoladę gorzą muszę się wybrać, wszystko inne chyba w domu jest…

    • kocie-smaki 13 czerwca, 2012 at 13:26 Reply

      spróbuj koniecznie. nie wymaga dużo pracy, a efekt jest naprawdę powalający :)

  6. Marzena 23 czerwca, 2012 at 13:09 Reply

    Połączenie moich ulubionych składników, czekolady, truskawek i migdałów.
    Mus wygląda pysznie.
    Pozdrawiam

  7. Michał Szen 10 lipca, 2012 at 07:43 Reply

    Ale ładnie ta truskawka się prezentuje na tym ciemnym tle musu! :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *