Muffiny wytrawne. Na przekąskę.

Kocie smaki powróciły. Po ponad miesięcznej przerwie, po zawirowaniach, przeprowadzkach i trudnych chwilach.. Wracamy z nową energią, komfortem psychicznym i piękną, nowiutką, wymarzoną kuchnią :) (oczywiście z piekarnikiem, którego wcześniejszy brak powodował depresyjno-obsesyjne myśli)

Na początek zapraszam Was na słone babeczki z fetą, chorizo i suszonymi pomidorami. Przygotowane na sylwestrową noc, idealne na różnego rodzaju imprezy czy spotkania z przyjaciółmi. To taka mała pizza zamknięta w babeczce. Jak stwierdziła męska część gości – do piwa idealne.

Przepis zaczerpnęłam z bloga slodkababka. Podaję składniki na 16 sztuk, w tym 12 małych i 4 większe.

Muffiny wytrawne z fetą, chorizo i suszonymi pomidorami.

Ciasto:

  • 380 g mąki pszennej,
  • 2  łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 125 g masła,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie.

Dodatki:

  • 10 suszonych pomidorów,
  • łyżka oliwek,
  • 125 g chorizo (boczku lub innej wyrazistej w smaku wędliny),
  • 200g fety,
  • 3 ząbki czosnku.

Rozgrzewamy piekarnik do 210 stopni. Foremkę do muffinek smarujemy oliwą.

Chorizo kroimy w kosteczkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Suszone pomidory oraz fetę kroimy w kostkę. Oliwki drobno siekamy.

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, pieprz i zioła prowansalskie. W osobnej miseczce rozbijamy jajka z mlekiem oraz czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Masło topimy w rondelku. Masę jajeczną oraz masło dodajemy do suchych składników i mieszamy.

Dodajemy pozostałe składniki ? suszone pomidory, oliwki, chorizo i fetę.

Szybko mieszamy, aż składniki się połączą – niezbyt dokładnie. Nakładamy ciasto do foremki na muffiny, nawet do lub powyżej wysokości formy, dzięki temu babeczki – mimo, że są ciężkie – bardzo ładnie wyrastają.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 15-20minut.

 muffinki z fetą, boczkiem i suszonymi pomidorami

Tagi: , , , ,

Komentarze: 3

  1. dio 2 stycznia, 2013 at 09:51 Reply

    Idealne do piwa ^^

  2. Emcia 2 stycznia, 2013 at 16:54 Reply

    mmm jakie smakowitości!

  3. Ola - słodka babka 4 stycznia, 2013 at 13:55 Reply

    Cieszę się, że przepis zasmakował :) Powodzenia w Nowym Roku :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *