Mikstura na przeziębienie.

Moc natury zamknięta w słoiczku, która wspomoże nas w okresie obniżonej odporności. Doskonała jako profilaktyczne wzmacnianie zdrowia, a przede wszystkim jako broń w walce z przeziębieniem.

W skrócie o właściwościach zdrowotnych cytryny, imbiru oraz miodu oraz ich wspólnego, dobroczynnego wpływu na nasz organizm:

  • Cytryna bogata w polifenole oraz witaminę C wzmacnia odporność, ma działanie antyoksydacyjne i antyseptyczne.
  • Imbir ułatwia trawienie, wzmaga apetyt, działa przeciwwymiotnie. Ma właściwości przeciwzapalne, dba o jamę ustną (działa odkażająca i odświeżająco). Rozgrzewa cały organizm.
  • Miód ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze, wzmacnia odporność organizmu.  Różne rodzaje miodów charakteryzują się szczególnymi właściwościami. W przypadku przeziębienia, anginach, zapalenia dróg oddechowych czy zatok obocznych nosa zaleca się miód lipowy, który wykazuje działanie przeciwkaszlowe, przeciwgorączkowe, napotne, lekko uspokajające.

Woda z miodem i cytryną jest polecanym napojem, który wypijany codziennie na czczo wzmocni naszą odporność, będzie regenerował siły fizyczne i umysłowe. Dodatkowo wpłynie pozytywnie na procesy trawienne i metabolizm oraz stan naszej skóry.

woda z cytryną, miodem i imbirem

Mikstura na przeziębienie (woda z imbirem, miodem i cytryną).

  • miód lipowy,
  • cytryna,
  • imbir świeży (ok. 5 cm),
  • woda.

Cytrynę sparzamy wrzątkiem. Wyparzamy również słoiczek, w którym będziemy przechowywać miksturę. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach.

Do wyparzonego słoiczka nakładamy plasterki lub mniejsze cząstki cytryny, przekładając je startym na tarce imbirem. Całość zalewamy miodem lipowym. Odstawiamy do lodówki.

Jak spożywamy? Łyżeczkę lub dwie mikstury dodajemy do ciepłej (nie gorącej! max. 40 stC) wody, mieszamy i pijemy od razu. Profilaktycznie – najlepiej codziennie na czczo. W okresie przeziębienia – kilka razy dziennie.

woda z cytryną, miodem i imbirem

 

Tagi: , ,

Komentarze: 3

  1. Emilia 28 grudnia, 2014 at 14:27 Reply

    Ciekawa mikstura, pamiętam jeszcze kilka takich domowych sposobów na przeziębienia, ale dawno ich nie używałam, chyba czas do nich powrócić :)

    • kocie-smaki 28 grudnia, 2014 at 17:07 Reply

      Oj tak, mnóstwo jest domowych sposobów. Pamiętam z dzieciństwa okropną w smaku nalewkę z cebuli, argh!

  2. Agnieszka 30 grudnia, 2014 at 11:39 Reply

    Imbir ma niesamowite właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, najlepiej działa w początkowym stadium infekcji (jak przeziębienie się rozwinie to jego skuteczność jest mniejsza, dlatego zawsze warto jak najszybciej działać ) Ja kawałek startego imbir gotuję pod przykryciem w 2 szklankach wody. Odstawiam na chwilę do przestudzenia i piję gorący. Mikstura jest bardzo ostra – ale dla mnie to tylko plus bo ostre rzeczy uwielbiam. Coś takiego piję kilka razy dziennie jak czuję, że coś mnie bierze (czyli max raz w roku, mam to szczęście, że rzadko choruję :) Zdrowia na Nowy Rok życzę :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *