Maślane bułeczki z jagodami.

Lato. Świeże owoce prosto z krzaka, na surowo. Chrupiąca rzodkiewka z ziemi, wytarta rękawem. Zielony groszek wyjadany z zielonych łódeczek. Dłonie umazane malinami, poziomkami. Cała gałązka porzeczek do buzi. Lato, takie lato.

A na deser bułeczki z jagodami. Cudowne drożdżowo-maślane babeczki, pyszne także następnego dnia. Pieczone w formie na muffinki ułatwiają formowanie, zachowują ładny kształt. Po wyjęciu z piekarnika rozpływają się w ustach, naprawdę!

Bułeczki z jagodami.

Maślane bułeczki z jagodami. (źródło)

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 op. suszonych drożdży (lub wg oryginału – 20g świeżych),*
  • 150 ml mleka,
  • 1 jajko,
  • 60 g cukru,
  • 70 g masła,
  • cukier waniliowy lub esencja waniliowa.

Dodatkowo:

  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka kardamonu, utłuczonego w moździerzu,
  • 50 g masła,
  • 100 g jagód + 1 łyżka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka cukru,
  • cukier brązowy do posypania bułeczek.

Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mleko, cukier zwykły, cukier waniliowy i szczyptę soli. Mieszamy i podgrzewamy na małym ogniu, by składniki były ciepłe. Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Wlewamy zawartość rondelka, dodajemy jajko i wyrabiamy na gładkie ciasto. Będzie dość luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1h, by podrosło.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 1-1,5cm, w razie potrzeby podsypujemy mąką. Ciasto jest delikatne, elastyczne i dość luźne. Smarujemy roztopionym masłem, posypujemy kardamonem i cynamonem. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną i cukrem (odkładamy część do posypania wierzchu bułeczek). Rozkładamy je na cieście posmarowanym masłem. Następnie ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego brzegu i kroimy w kawałki o szerokości ok. 3 cm.

Formę do muffinek smarujemy masłem. Układamy w zagłębieniach kawałki ciasta. Smarujemy wierzch bułeczek pozostałością masła, posypujemy pozostałymi jagodami i brązowym cukrem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrastania na ok. 30minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200stC. Pieczemy ok. 20minut, aż się zrumienią.

Smacznego!

Bułeczki z jagodami.

* W przypadku świeżych drożdży należy przygotować rozczyn (drożdże, łyżeczka cukru, kilka łyżek ciepłego mleka, kilka łyżek mąki i szczypta soli), gdy drożdże zaczną pracować dodajemy do pozostałych składników, tak jak w opisie.

Tagi: , , ,

Komentarze: 2

  1. Ervisha 7 lipca, 2014 at 08:29 Reply

    Ale kusisz :)

  2. Pati252 8 lipca, 2014 at 12:12 Reply

    Uwielbiam wszelkie drożdżowe wypieki! Twoje babeczki z pewnością były znakomite :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *