Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami.

Kolejna szybka propozycja obiadowa – z kremowym sosem szpinakowym z dodatkiem suszonych pomidorów.

Szpinak to dla wielu zmora dzieciństwa, która dopiero w dorosłości nabiera smaku i wartości. Sam w sobie faktycznie nieciekawy i mdły. Nasza w tym rola, by nadać mu wyrazistości.

Bo szpinak naprawdę może być pyszny – przesmażony na maśle ze świeżym czosnkiem, porządnie doprawiony, z dodatkiem różnego rodzaju serów czy orzechów. Doskonale spisuje się w daniach makaronowych, zapiekankach czy jako farsz do naleśników, pierogów albo sakiewek z ciasta francuskiego.

Dziś spaghetti expresowe – jeśli rozmrozicie wcześniej szpinak, przygotowanie sosu zajmie Wam nie więcej niż 20 minut, gwarantuję :)

spaghetti w sosie szpinakowym

Makaron ze szpinakiem i suszonymi pomidorami. (2-3 porcje)

  • 500 g mrożonego szpinaku,
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów (ok. 8 sztuk),
  • 4 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 łyżki śmietany 12%,
  • ok. 50 g twardego sera długodojrzewającego,
  • przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa,
  • makaron spaghetti – ok. 70g na osobę.

Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę. Wrzucamy szpinak i dusimy, aż woda odparuje (w przypadku szpinaku mrożonego zajmie to ok. 10-15 minut).

W międzyczasie gotujemy makaron al dente wg instrukcji na opakowaniu.

Suszone pomidory kroimy w kosteczkę. Dodajemy do szpinaku razem ze śmietaną. Solimy i pieprzymy do smaku, doprawiamy gałką muszkatołową. Na koniec dodajemy starty ser (zostawiamy odrobinę do dekoracji). Dokładnie mieszamy, zagotowujemy i ew. doprawiamy do smaku.

Ugotowany makaron wrzucamy na patelnię, mieszamy i wykładamy na talerze. Przed podaniem posypujemy wiórkami sera.

Smacznego!

spaghetti w sosie szpinakowym

Tagi: , , , ,

Komentarze: 6

  1. Doris 2 lutego, 2015 at 08:03 Reply

    Uwielbiam szpinak, a z makaronem w szczególności:)

  2. Marcelina 2 lutego, 2015 at 10:18 Reply

    Uwielbiam szpinak w takim wydaniu, pysznie wygląda! :)

  3. Ervisha 6 lutego, 2015 at 11:55 Reply

    Pycha ;) Uwielbiam :)

  4. agnieszka 9 lutego, 2015 at 09:52 Reply

    Jedna z moich ulubionych wersji ;)) Szpinak zawsze sprawdza się dop makaronu :)

  5. Ola 16 lutego, 2015 at 13:01 Reply

    pyszne i pożywne, a że szpinak lubię, same plusy:)

  6. Rybka 5 marca, 2015 at 10:02 Reply

    właśnie dzisiaj będę robiła zapiekankę makaronową ze szpinakiem i pomidorami, ale trafiłam :)
    Wygląda przepysznie ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *