Makaron z sosem z masła orzechowego.

Przepyszny, sycący, przepełniony smakami i strukturami makaron z nutą azjatycką.

Delikatne mięso z piersi kurczaka, chrupiące orzeszki, warzywa al dente, kremowy i pikantny sos na bazie sosu sojowego i masła orzechowego. Jeśli jeszcze posypiecie wszystko posiekaną dymką, to będzie prawdziwa eksplozja smaku.

Makaron jak to makaron – szybki w przygotowaniu, doskonały także drugiego dnia, więc z całą pewnością można zabrać ze sobą do pracy. Proste składniki, które tworzą pyszny obiad, lunch lub kolację.

makaron po azjatycku

Makaron z sosem z masła orzechowego. (4 porcje)

  • makaron lo mein lub inny,*
  • 1 filet z piersi kurczaka (lub indyk, polędwiczka wieprzowa),
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • spora szczypta chili w proszku,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 cm imbiru (ew. w proszku),
  • 2 marchewki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 150 g fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej),
  • 2 łyżki oleju do smażenia (sezamowego lub innego roślinnego),
  • sos: 3 łyżki masła orzechowego, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka octu ryżowego (lub innego, np. z białego wina), 1/2 szklanki ciepłej wody.

Dodatkowo: 70 g orzeszków ziemnych, garść sezamu, cebulka dymka do posypania.

Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek, kroimy w 2-3 cm paski. Marynujemy w 2 łyżkach sosu sojowego, przeciśniętym przez praskę ząbku czosnku oraz odrobinie chili w proszku. Odstawiamy na min. 30 min.

Na dużej patelni (lub woku) rozgrzewamy łyżkę oleju i podsmażamy na średnim ogniu drugi ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, starty imbir oraz posiekaną papryczkę chili. Smażymy kilka chwil i dodajemy kurczaka wraz z marynatą. Smażymy kilka minut, aż mięso się zetnie. Odkładamy zawartość patelni do miseczki.

Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojone w słupki warzywa i przesmażamy 5-10 minut. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu – odcedzamy i odstawiamy.

W drugiej miseczce dokładnie mieszamy składniki sosu. Na patelni prażymy orzeszki ziemne oraz sezam.

Do warzyw dodajemy kurczaka, zalewamy całość sosem i gotujemy kolejne kilka minut pod przykryciem, aż do uzyskania odpowiedniej miękkości warzyw (powinny być al dente). Sos w tym czasie odpowiednio zgęstnieje. Na sam koniec dodajemy ugotowany makaron, całość mieszamy.

Podajemy posypane prażonymi orzeszkami, sezamem i ew. posiekaną dymką.

makaron po azjatycku
* użyliśmy razowego spaghetti – też było pysznie :)

[źródło}

Tagi: , , , , , ,

Komentarze: 2

  1. Anna | Studio Kuchnia 28 kwietnia, 2015 at 06:42 Reply

    Bardzo lubię dania z masłem orzechowym, to coś dla mnie; )

  2. Marcelina 28 kwietnia, 2015 at 09:59 Reply

    Makaronu w takim sosie to jeszcze nie jadłam, a wygląda bardzo kusząco :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *