Makaron z pomidorami.

Proste smaki czasem wypadają najlepiej. Są dni, kiedy mój organizm aż woła o takie dania.

Kwintesencja smaku zawiera się w dobrej jakości produktach – świeżych, regionalnych, sezonowych. Nie potrzebne są kilogramy przypraw z drugiego końca świata. Wystarczy sól i pieprz. I zioła z balkonu.

Innym razem możemy dodać parmezan, mozzarellę. Albo oliwki i tuńczyka. Cukinię, bakłażana i paprykę. Pełna otwartość. Makaron ze świeżymi pomidorami to doskonała baza dla innych smaków, nowych dań. Zanim zaczniesz eksperymentować, poczuj smak prawdziwych pomidorów pachnących ziołami.

Makaron z pomidorami.

Makaron ze świeżymi pomidorami i ziołami. (2 porcje)

  • 2-3 pomidory sparzone i obrane ze skórki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • brązowy cukier, sól i pieprz,
  • świeże zioła – bazylia i oregano,
  • pestki dyni do posypania.

Pomidory zalewamy wrzątkiem na kilka sekund i zdejmujemy skórkę. Na suchej patelni prażymy pestki dyni, aż będą rumiane.

Cebulę siekamy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Posypujemy szczyptą soli oraz brązowego cukru. Mieszamy, zmniejszamy ogień i szklimy kilka minut, aż będzie miękka i lekko skarmelizowana. Następnie wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek – na kilka chwil. Dorzucamy pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy, aż powstanie gęsty sos pomidorowy. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, jeśli to konieczne. Dorzucamy hojną garść posiekanych świeżych ziół (bazylii i oregano).

Podajemy z makaronem (najlepiej razowym!) ugotowanym al dente, posypane prażonymi pestkami dyni.

Makaron z pomidorami.
Warzywa psiankowate 2014

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 2

  1. mopswkuchni 22 sierpnia, 2014 at 08:45 Reply

    Połączenie idealne! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

  2. […] Makaron z pomidorami – Kocie smaki […]

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *