Keks razowy.

Z żurawiną, płatkami owsianymi, suszonymi śliwkami i orzechami, na razowej mące pszennej. Koronuje go polewa z białej czekolady z nutką alkoholu. Takiemu bogactwu smaków trudno się oprzeć.

keks z bakaliami

Jest ciężki, mięsisty, naładowany smakami. Chrupiące orzechy, słodkie rodzynki i kwaskowa żurawina. Słodzimy go miodem i niewielką ilością brązowego cukru. Każdy kęs to wycieczka do krainy bakalii, mieszanka wspaniałych doznań. Właściwie może zastąpić drugie śniadanie lub być porządnym deserem do popołudniowej herbaty.

Przepis zaczerpnięty z Kwestii smaku. Podaję za oryginałem.

Dla wielbicieli ciężkich ciast. Polecam!

KEKS RAZOWY (składniki na keksówkę o wymiarach 9x27cm)

Bakalie:

  • 1 szklanka rodzynek,
  • 1 szklanka suszonej żurawiny,
  • 10 suszonych śliwek, pokrojonych w kosteczkę,
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki płatków migdałów, pokruszonych (zamiast migdałów dałam orzechy włoskie),
  • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (pominęłam),
  • 50 – 100 g drobno posiekanej ciemnej czekolady (pominęłam).

Do namoczenia bakalii: 2/3 szklanki brandy lub 2/3 szklanki (łącznie) brandy, likieru pomarańczowego i grappy. Może być 2/3 szklanki soku pomarańczowego, samego lub z dodatkiem jakiegoś alkoholu.

dodatki:

  • 3 łyżki dżemu pomarańczowego (dałam wiśniowy),
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu lub przyprawy piernikowej,
  • 1 cukier wanilinowy (dałam połowę).

oraz:

  • 2 szklanki mąki razowej,
  •  1 i 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  •  1/2 szklanki cukru (użyłam trzcinowego),
  • 2 płaskie łyżeczki sody,
  • 3 jajka,
  • 100 g masła (roztopionego) lub 50 g masła i 50 g oliwy extra vergine.

Polewa: 100 g białej czekolady, 1/4 szklanki suszonej żurawiny, kilka łyżek mleka, 1 łyżka likieru pomarańczowego (użyłam Amaretto).

Zaczynamy od namoczenia bakalii. Podgrzewamy w garnuszku alkohol i/lub sok pomarańczowy, Gdy będzie gorący, zdejmujemy z ognia i dodajemy wszystkie bakalie oprócz czekolady. Mieszamy i odstawiamy na ok. 30min, aż bakalie wchłoną płyn i nabiorą miękkości. W międzyczasie dociskamy i mieszamy.

Mieszamy dodatki: dżem pomarańczowy, miód, cynamon, cukier waniliowy. Dodajemy czekoladę i odstawiamy.

Do dużej miski wsypujemy: mąkę, płatki owsiane, cukier, sodę – i mieszamy. Jajka roztrzepujemy i mieszamy z roztopionym masłem (lub masłem i oliwa). Wlewamy jajka do bakalii i mieszamy. Następnie dodajemy do miski z suchymi składnikami i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników.

Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 175stopni. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy ok. 40-45minut. Studzimy na kratce.

Przygotowujemy polewę: białą czekoladę z kilkoma łyżkami mleka roztapiamy w rondelku na malutkim ogniu ciągle mieszając. Zdjemujemy z ognia, dodajemy likier i mieszamy aż powstanie gładka masa. Wrzucamy żurawinę (ja pominęłam) i dekorujemy ciasto. Polewa stygnie po ok. 3h.

Ciasto najlepiej trzymać zawinięte w folię aluminiową. A smakuje wyśmienicie!

keks z bakaliami

Tagi: , , , , , ,

Komentarze: 4

  1. whiness 30 listopada, 2012 at 15:24 Reply

    Jaka zdrowa wersja tego pysznego ciasta :) Podoba mi się!

  2. Crispy Biscuits 30 listopada, 2012 at 19:40 Reply

    Stosunkowo zdrowo, czyli keks idealny dla mnie :) A orzechowego kurczaka naprawdę polecam :)

    • kocie-smaki 30 listopada, 2012 at 20:26 Reply

      dziękuję :) kurczak dzisiaj wypróbowany, zjedzony ze smakiem :)

  3. gzik_i_pyry 5 grudnia, 2012 at 20:21 Reply

    Pyszna i zdrowa propozycja :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *