Kakaowa granola.

Najlepsza z najlepszych.

Wyobraźcie sobie miseczkę pełną chrupiących płatków śniadaniowych. Nie sklepowych, pełnych składników niewiadomego pochodzenia. Ale pyszne, domowe płatki. Posklejane miodem, idealnie słodkie. Mocno kakaowe. Raz po raz czujesz orzechy, za chwilkę przełamuje się aromat wanilii i wiórek kokosowych.

Do tego lekko kwaśny jogurt naturalny, który idealnie łączy się z granolą. Lub – dla łasuchów i wielbicieli czekolady – gorące mleko i kawałki czekolady, które cudownie roztopią się w mlecznej kąpieli.

Czy może być piękniejszy poranek?

Granola z czekoladą.

Kakaowa granola.

  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 2 szklanki płatków jaglanych,
  • 1 szklanka wiórek kokosowych,
  • 1 szklanka posiekanych orzechów (u nas laskowe),
  • 1/2 szklanki kakao,
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego lub innego roślinnego,
  • 3 łyżki domowego cukru waniliowego,
  • 1/2 szklanki miodu,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Dla smakoszy i łasuchów: dodatkowo 1/2 szklanki posiekanej czekolady.

Suche składniki wsypujemy do dużej miski. Olej kokosowy i miód podgrzewamy w rondelku na małym ogniu tylko do momentu, by uzyskać zupełnie płynną konsystencję (nie gotujemy!). Dodajemy olej z miodem do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.

Wykładamy zawartość miski na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w 160 st C przez ok. 25-35 minut, mieszając co ok. 10 minut, by składniki równomiernie się przyrumieniły.

Zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.

Dla smakoszy i łasuchów: czekoladę dodajemy albo zaraz po upieczeniu – wtedy rozpuści się i oblepi płatki, albo przed samym podaniem.

Granola czekoladowa.

[źródło]

Tagi: , , , , ,

Komentarze: 3

  1. foodmania 29 kwietnia, 2015 at 20:40 Reply

    taka domowa granola to coś wspaniałego!

  2. gin 2 maja, 2015 at 10:36 Reply

    Nie może :)
    Uwielbiam :)

  3. Angie 3 maja, 2015 at 08:58 Reply

    Uwielbiam ją, jest fantastyczna<3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *