Jajka faszerowane awokado.

Letnio-wiosenne jajka faszerowane awokado, czosnkiem, cebulką i szczypiorkiem. Ładnie się prezentują i bardzo dobrze smakują. Farsz można zmielić na gładką pastę lub drobno posiekać, i tą drugą opcję polecam, by czuć delikatnie awokado przełamane chrupiącą cebulką.

Doskonale na spotkania w mniejszym lub większym gronie lub na śniadanie czy kolację – dla odmiany od tradycyjnych jajek. (inspiracja)

Jajka faszerowane awokado

 

Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 mała cebulka lub pół dużej,
  • 1 dojrzałe awokado,
  • do smaku: sok z cytryny, majonez, szczypiorek, sól i pieprz. 

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Po ostudzeniu obieramy ze skorupek, przekrawamy na pół. Z każdej połówki wyjmujemy żółtko, które rozdrabniamy widelcem. Cebulkę i awokado kroimy w drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Zaraz po pokrojeniu farsz skrapiamy sokiem z cytryny (ok.1-2 łyżki). Dodajemy majonez (1-2 łyżki), pokrojony szczypiorek oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy  i ew. doprawiamy.

Połówki jajek napełniamy farszem. Dekorujemy zieleniną.

Najlepsze od razu po przyrządzeniu. Smacznego!

Tagi: , ,

Komentarze: 2

  1. Edyta 11 czerwca, 2014 at 12:09 Reply

    Sa pyszne, wiem bo sama je degustowałam ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *